Trakassering og makt tema under Arbeidsmiljøuka

Hvordan kan man oppdage og forsvare seg mot maktmisbruk? Det er tema når det inviteres til åpne foredrag med professor Endre Sjøvold fra NTNU og Anniken Riise Elnes fra YLF under årets arbeidsmiljøuke.

Årets arbeidsmiljøuke ved Oslo universitetssykehus går av stabelen 11.-15. juni 2018. I år er hovedfokus på trakassering, maktmisbruk og varsling. Dette er tema som har fått mye oppmerksomhet i det siste, med fryktkultur og #metoo-kampanjen som det mest aktuelle de siste årene. Temaet blir belyst på ulike måter gjennom uka.

>> Se program for Arbeidsmiljøuka

Åpne foredrag 13. juni om trakassering i et maktperspektiv

Professor Endre Sjøvold fra NTNU og Anniken Riise Elnes fra YLF holder 13. juni et åpent foredrag for alle interesserte om «Trakassering i et maktperspektiv».

>> Plakat for arrangementet

Foredraget blir holdt to ganger:

  • Store auditorium på Rikshospitalet klokken 10.00-12.00
    (Videooverføres også til Aker, Radiumhospitalet og Spesialsykehuset for epilepsi (SSE))
  • Store auditorium på Ullevål klokken 13.00-15.00.

Foredraget er åpent for alle – ingen påmelding!

Makt og maktmisbruk i arbeidslivet

sjøvold-elnes-arbmiljøukaEndre Sjøvold er professor ved NTNU og forfatter av boka «Makt og maktbruk i arbeidslivet» (2016, Universitetsforlaget). Han skriver i innledningen at han har vært fascinert av «hvordan de virkelige maktvirtuosene kan drive sitt intrikate spill så systematisk over så lang tid» og at han ønsker å hjelpe leseren «å mestre denne kraftfulle og undervurderte delen av vår kommunikasjon».

Sjøvold startet sin karriere som IT-konsulent, men erfarte tidlig at det sjelden er teknologien som er årsaken til de største problemene i for eksempel endringsprosesser. Han skiftet derfor raskt fagområde og tok en doktorgrad i organisasjonspsykologi.

Sjøvold har 30 års erfaring fra arbeid med bedrifter i tillegg til akademiske stillinger ved Sjøkrigskolen, BI og NTNU. Han har også vært leder for et forskningsprogram om endring i sykehus, med hovedvekt på ledelse, som har resultert i 40 mastergrader og fire doktorgrader i perioden 2003 – 13. Programmet var et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs hospital, Helse Midt-Norge og Helsebygg Midt-Norge. Les mer i Tidsskriftet Den Norske Legeforening.

– God kultur er som en god vaksine

Anniken Riise Elnes er lege i spesialisering innen barnemedisin ved Oslo universitetssykehus og tillitsvalgt for 1100 leger i Yngre legers forening (YLF). Som tillitsvalgt har hun vært en uredd person som har «flagget» problemer rundt makttematikken, legers arbeidsforhold og om pasientsikkerhet en rekke ganger.

Elnes presenterer #metoo-undersøkelsen blant leger ved Oslo universitetssykehus, og hvordan dramatiske funn om trakassering fører til stort endringsengasjement.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: