OUS med kampanje om eldre og alkohol

Alkohol er blant de faktorene som bidrar til flest helseskader hos eldre. To nasjonale kompetansetjenester ved OUS arrangerer i juni en kampanje for å nå eldre med informasjon om hvordan alkoholbruk påvirker helsen. 

Kampanjen fra de nasjonale kompetansetjenestene for aldring og helse og tverrfaglig spesialisert rusbehandling består av tre korte filmer: «Det gode liv», «Vendepunktet» og «Barndomsminner». Filmene er også tilgjengelig på nettstedet www.mestrerus.no. I tiden som kommer vil filmene blant annet bli vist på legekontorenes elektroniske informasjonstavler og i sosiale medier.

Bidra gjerne med å dele filmene eller annen informasjon fra kampanjen i sosiale medier!

 

 

Hvorfor kampanje
Eldre vurderer ofte seg selv som ansvarlige alkoholkonsumenter, med god kontroll. Samtidig kan enkelte i denne livsfasen oppleve at drikkemønsteret utvikler seg i negativ retning. Mange vet ikke at vi ettersom årene går tåler alkohol dårligere enn før, og hvilke medisiner som ikke bør kombineres med alkohol.

Også helsepersonell har huller i sin kunnskap om eldres sårbarhet for virkningen av alkohol. Ved større kunnskap om de helsemessige konsekvensene av for mye alkohol er det trolig at mange vil fokusere mer på egne alkoholvaner.

Den største økningen i alkoholbruken i Norge finner sted blant middelaldrende og eldre. Morgendagens eldre vil derfor trolig ha et mye høyere alkoholkonsum enn dagens og gårsdagens. Dersom informasjon om alkoholbrukens implikasjon på helse kan fører til at totalforbruket blant eldre senkes, kan helsetjenestene spares for store fremtidige kostnader forbundet med disse helseproblemene.

 

 

Ønsket resultat
Gjennom kampanjen ønsker vi at eldre skal gjøre seg kjent med anbefalt grense kontrollert for sin alder og sin medikamentbruk, hvor mye raskere promillen stiger når man blir eldre og annen helserelatert informasjon. Nettsiden www.mestrerus.no  tilbyr verktøy for å måle forbruk og interaksjonsvirkninger, og gir kunnskap om konsekvenser av overforbruk både for en selv og pårørende.

 

Kampanjen er et samarbeid mellom Nasjonal kompetansetjeneste aldring og helse (Medisinsk klinikk) og Nasjonal kompetansetjeneste TSB (Klinikk psykisk helse og avhengighet), og produksjonen av filmene har fått støtte fra ExtraStiftelsen gjennom søkerorganisasjonen Mental helse.

 

————————-
Visste du at ..

..På grunn av at væskebalansen i kroppen endrer seg, får eldre høyere promille når de drikker det samme som før.

..En alkoholenhet er 12,5 cl vin.

..Påståtte positive helseeffekter av alkohol hos eldre er svært dårlig dokumentert.

..Det er lett å forveksle effekten av et høyt alkoholinntak med generelle aldringssymptomer.

.. Mer enn 40 prosent av de som ble innlagt akutt på Ullevål i 2011 for skader hadde rusmidler i blodet (Bogstrand 2011) 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: