Posterpris til Alderspsykiatrisk poliklinikk

Under landskonferansen i alderspsykiatri mottok Alderspsykiatrisk poliklinikk, ved Klinikk psykisk helse og avhengighet, konferansedeltagernes posterpris for pilotprosjektet «Stabiliseringsgruppe for eldre pasienter med relasjonstraumer»

Relasjonstraumer, utviklingstraumer, tiknytningstraumer og kronisk traumatisering er psykologiske begreper vi hører stadig oftere. Det har blitt økende oppmerksomhet på de komplekse reaksjonene og symptomene til mennesker som har opplevd overgrep og/eller omsorgssvikt i oppveksten. Dette er mennesker som strever med typiske PTSD-symptomer (posttraumatisk stresslidelse) som for eksempel unngåelse, vaktsomhet, skvettenhet og søvnløshet, men også vansker med å regulere følelser, relasjonsvansker, og lavt selvbilde. Disse menneskene har ofte hatt en lang fartstid i psykisk helsevern og seilt under forskjellige diagnoser før den underliggende problematikken fanges opp.

Viktig med et målrettet behandlingstilbud
Dette er en pasientgruppe det er viktig å fange opp og gi et målrettet behandlingstilbud. Første steg er stabiliseringsarbeid med fokus på symptommestring gjennom ferdighetstrening. Gjennom psykoedukasjon lærer pasientene om sammenhengen mellom tidlige traumer og dagens vansker. Gjennom praktiske øvelser kan pasientene tilegne seg ferdigheter i å regulere seg selv. Modum Bads traumepoliklinikk har hatt dette behandlingstilbudet lenge og i senere år har stadig flere DPSer tatt det i bruk.

posterpris_AlderspsykiatriskVed Alderspsykiatrisk poliklinikk ønsket vi å finne ut om også eldre pasienter med relasjonstraumer og komplekse traumereaksjoner kunne ha utbytte av stabiliseringsarbeid i gruppe. Disse pasientene har levd et langt liv med store plager og ofte ikke fått tilstrekkelig hjelp med dem.

Stort utbytte av kurset
Ved Alderspsykiatrisk poliklinikk ble behandlingsformen prøvd ut for første gang, med utgangspunkt i manualen «Tilbake til Nåtid» fra Modum bads traumepoliklinikk. Evalueringene fra pasientene i etterkant viste at de hadde hatt stort utbytte av kurset. Behandlerne erfarte at eldre pasienter med relasjonstraumer har et stort potensiale for å lære å forstå og mestre sine symptomer, og at stabiliseringsarbeid i gruppe er en lovende behandlingsform i alderspsykiatrien.

Konferansedeltagernes posterpris viser at prosjektet har vakt interesse i fagmiljøet nasjonalt og kan skape bevissthet om en pasientgruppe som har blitt lite sett i alderspsykiatrien.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: