I førersetet med innovasjonspartnerskap

Senter for fremtidig helse (C3) har fått penger av Innovasjon Norge til et prosjekt om slagrehabilitering som inkluderer Oslo kommune og Sunnaas sykehus og det har vekket stor interesse og begeistring, til og med internasjonalt. Hva er det med et hjerneslagprosjekt her oppe i nord som er så usedvanlig?

Det er lett å se at et prosjekt som kan bringe sammen ressurser fra spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten og som handler om rehabilitering betyr økt samhandling. Når man i tillegg kobler på kompetanse fra Sykehusinnkjøp og fra C3 Senter for fremtidig helse betyr det at en rekke viktige komponenter er på plass for å få til noe som kan forbedre rehabiliteringen av slagpasienter, en stor og viktig pasientgruppe.

Men det som er virkelig nytt, og det som vekker så stor interesse, er måten prosjektet tenker å jobbe på for å komme frem til en forbedring av rehabiliteringen. Tanken er nemlig å gå ut i markedet og invitere inn næringslivet til et partnerskap sånn at de sammen med oss kan utvikle nye produkter eller tjenester som er skreddersydd våre behov.

Innovasjonspartnerskap

– Vi går altså ikke ut i markedet og etterlyser en vare eller en tjeneste, for vi vet ikke på forhånd hva dette vil være. Vi ønsker å se på behovene vi har sammen med de som skal utvikle det vi trenger. Da får vi sjansen til å påvirke utviklingen av nye varer og tjenester før de tilbys i et marked. Vi kan tenke både behov og sikkerhet by design og vi kan planlegge innovasjon fremover i tid, slik at det passer inn i budsjetter og handlingsplaner.  Det er lett å se at det kan ha stor verdi for oss og for et næringsliv som gjerne vil tilby oss akkurat det vi vil ha, sier Kari Kværner, leder for Sfi’et, Senter for fremtidig helse (C3)

Denne formen for anskaffelse kalles innovasjonspartnerskap og den er så fersk i lovverket at det er svært få prosjekter som er gjennomført. Det er derfor krefter nede i Europa følger spent med. At det ligger potensiale i en slik type samarbeid mellom offentlig og privat sektor kan alle se. Men hva vil komme ut i andre enden? Hvor stor nytte vil vi egentlig ha av sånne typer anskaffelser i fremtiden?

Senter for forskningsdrevet innovasjon

Det er blant annet det innovasjonsforskerne fra C3, BI og AHO skal skaffe oss ny kunnskap om. For med nye metoder må vi ha ny kunnskap. Vi må vite nytteverdien og risiko. Vi må vite hvor fallgruvene er. Vi må se hva vi vil vinne slik at vi kan bidra med riktig beslutningsstøtte. Vi må vite hvor interessant næringslivet synes dette er. Vi må se om vi får noe ut av dette som vi ikke kunne fått på annet vis.

– Vi har allerede utviklet verktøy for å støtte opp om slike prosjekter i alle faser; tjenestedesign, beslutningsstøtte og nyttevurdering, og bestillerkompetanse i anskaffelser. Vi gleder oss til å se hva som kommer ut av dette prosjektet, sier Kari Hengebøl, enhetsleder ved C3.

Kari+++Kari
Bilde: Kari Kværner og Kari Hengebøl ved C3 gleder seg til å få ny kunnskap om innovasjonspartnerskap og til å dele den med andre. Foto: Dag Kristiansen 

Sykehusinnkjøp

– Det er ingen tvil om at dette er en krevende metode. Vi må dessuten være helt sikre på at det ikke allerede finnes noe på markedet som tilbyr det vi leter etter. Da må vi bruke andre metoder. Vi tror ikke på veldig bred utbredelse av innovasjonspartnerskap, men det er en spennende form å arbeide med, sier Cathrine Moen Fuhre, divisjonsdirektør i Sykehusinnkjøp HF som har vært rundt i Europa og fortalt om hvordan arbeidet med dette går.

Hvordan går man frem praktisk?

I en tidlig fase er det nødvendig å hente inn kompetanse, ofte fra tjenestedesignere som sammen med fagfolk kan definere et behov. Først når behovene er pekt ut kan man invitere inn partnere fra næringslivet. Noe av pengene C3 har fått av Innovasjon Norge vil gå til å dekke kostnaden av denne tidlige hjelpen utenfra, og noe vil gå til å dekke kostnader som næringslivsaktørene vi samarbeider med får dersom det ikke blir noe samarbeid til slutt. Det er nødvendig med både høy bestillerkompetanse og et næringsliv som ikke er skremt fra å delta på grunn av kostnadsnivået i utvikling av nye varer og tjenester.

Om vi klarer å komme frem til et produkt eller en tjeneste som vi gjerne vil kjøpe inn; det kan være en velferdsteknologisk dupeditt eller en applikasjon som letter samarbeid om oppfølging av pasienten, så kan vi kjøpe den inn direkte uten å gå ut med en anbudsrunde. Og ikke bare vi, men også andre sykehus får denne muligheten.

Hva er fremtiden for innovasjonspartnerskap?

Alle som jobber med innovasjon følger spent med. Christian Skattum, leder for Innovasjonsavdelingen ved OUS, og Ketil Istad, administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF, vil gjerne komme i dialog med klinikkene og drive oppsøkende virksomhet på jakt etter gode ideer. Innovasjonspartnerskap vil være en mulighet for noen av dem.

Det ligger et åpenbart potensial i denne formen for innovativ anskaffelse. Det er intuitivt lett å se den mulige nytteverdien. Produktivitetskommisjonen og Difi peker på samarbeid mellom offentlig og privat sektor som nøkkelen til effektivisering i årene fremover. Nå vil OUS (C3) kunne skaffe seg førstehåndskunnskap som kan støtte opp under eller spenne bein for denne antagelsen. Det er derfor et kjempeviktig steg C3 har tatt, sammen med Sykehusinnkjøp, Oslo kommune og Sunnaas. Ikke rart verden følger med.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: