Det internasjonale arbeidet til OUS bærer frukter. Nå skal enda to sykepleiere tilbake til nyfødtavdelingene i New Delhi for å bedre vilkårene for de små nyfødte.
De har vært i Norge og har hospitert på nyfødtavdelingen på Ullevål og Rikshospitalet i et halvt år i tillegg til AHUS og Sørlandet sykehus. Nå tar med seg mye ny og viktig kunnskap tilbake til India.
Sykepleierne Madeowiliu Wijunamai (Adeona) og Manju Sharmai drar snart tilbake til India. De har lært mye som de vil ta med seg hjem. De har til og med lært å like norsk mat, og de kan si noen få ord på norsk.
Ingvild Andresen var i India i praksis og møtte begge to, og hun vet hvor skoen trykker og at endringene vil ta tid. Men allikevel ønsker Adeona og Sharmal å endre noe av den måten de jobber på i Delhi.
Noen av endringene de ønsker å gjøre for å bedre forholdene til de små nyfødte er blant annet å redusere støyen og lyset i avdelingen, skru av alarmene raskere, ikke snakke høyt, ikke lukke dørene på kuvøsen hardt, ikke legge ting på kuvøsen med et smell. I tillegg ønsker de å få foreldrene inn på avdelingen. Nå er ikke foreldrene velkomne inn, mens Adeona og Sharmal nå ser at dette er viktig, ikke bare for babyen og foreldrene, men også for sykepleierne som det er en stor knapphet på.
– For å få til endringene vil jeg være et eksempel når jeg kommer hjem, sier en smilende Adeona.

Klinikkleder Terje Rootwelt har fulgt det internasjonale arbeidet lenge, og besøkt India.
Cecilie Thorvaldsen, seksjonsleder ved nyfødtintensiv på Rikshospitalet har hatt Adeona og Sharmal i avdelingen og har satt stor pris på de to sykepleierne.
Anne Grøvslien har bidratt til å etablere melkebanker i India. Hun har ansvar for Morsmelkssentralen ved OUS.
Kristin S. Hanche-Olsen leder det internasjonale samarbeidet sykehuset driver.
Jveria Jalil jobber sammen med Hanche-Olsen i Seksjon for internasjonalt samarbeid.
Legg igjen en kommentar