Forebygging av fall

I uke 33 har OUS fokus på forebygging av fall. Akuttgeriatrisk avdeling deler nyttig kunnskap fra et felt de naturlige nok er gode på.

Skal du lære noe om forebygging av fall og hvordan du jobber målrettet og effektivt med det, da bør du ta turen innom Marc Ahmed og hans medarbeidere på akuttgeriatrisk sengepost (i Geriatrisk avdeling). Risiko for fall er en naturlig og uunngåelig del av deres hverdag. Og hvis det er slik at trening gjør mester, så er det kanskje ikke så rart at de er gode på dette.

Fallforebygging er ikke noe man kan løse med velferdsteknologiske oppfinnelser. Det finnes ingen app’er som forebygger fall, spesielt ikke hvis pasientgruppen har vanskelig for å ta til seg informasjon. Det nærmeste man kommer et tiltak som springer ut av teknologi er byggeteknisk utforming, sånn som for eksempel de litt mykere gulvene de har på akuttgeriatrisk sengepost enn de som finnes andre steder på sykehuset, litt større plass, støttegelendre langs vegger eller bad med støttehåndtak. Dette kan være til god hjelp, men hemmeligheten bak suksess involverer mennesker med ekspertise og tverrfaglig fokus. Og det er nettopp sånn de har tenkt, de som er så godt trent med dette og de forteller mer enn gjerne om hvordan de jobber.

Fritt fortalt, hvordan bli god

– Alle pasienter som kommer til innleggelse ved akuttgeriatrisk risikovurderes og kartlegges for fallfare. Det finnes lommekort med spørsmål, en slags «checklist» for hvor stor fare det er for at pasienten kan falle. Det blir også gjort løpende vurderinger om det er forandringer i tilstanden som tilsier forandringer i risikobildet. Alt dokumenteres og journalføres og alle pasienter med fallfare diskuteres på tavlemøte hver morgen, sier Anette Kjærnsmo, sykepleier.

lommekort
Skriv inn Bilde: Lommekort for vurdering av fallrisikoen undertekst

Hos oss er ting egentlig snudd opp ned, sier Marc Ahmed, seksjonsleder og overlege . – Der andre kan telle hvor mange pasienter som har fallfare må vi spørre om vi har noen som ikke har det.

– Hva du kan gjøre for den enkelte pasienten diskuteres tverrfaglig både på tavlemøter og fortløpende rundt i avdelingen. Ergoterapeuter, fysioterapeuter, pleiepersonale og leger sitter alle med brikker av kunnskap som kan bidra, sier Synne Noreng, spesialfysioterapeut.

– ­Du må vurdere anti-sklisokker og annet fottøy, man må sørge for ryddige omgivelser med minst mulige objekter å snuble over, huske på å korrigere for sansesvikt med sånne ting som briller og høreapparat, kanskje man må sette på en sengehest, trenger pasienten kanskje ringesnor i skjorta, et ganghjelpemiddel kunne kanskje være til hjelp. Sånt har vi i tankene hele tiden, sier Gro Mette Nygaard, enhetsleder og fagansvarlig for pleiepersonalet.

Når pasienten ofte har kognitiv svikt betyr det også at hyppig tilsyn. Noen ganger må vi ha fastvakt på enkelte som kommer inn for å ivareta deres sikkerhet.

Legene på sin side må vurdere mulige medisinske årsaker eller om medikamenter er årsak eller kan hjelpe, er det en slagpasient, er det kognitiv svikt, er det sansesvikt?

Evaluering og læring

Hva så når skaden er inntruffet? En pasient har falt og blitt skadet. Det er jo ikke til å unngå, uansett hvor mye man forebygger, tenker og lærer. Avvik skal jo som kjent Forebygging av fallmeldes inn og jobbes med. På Medisinsk klinikk bruker de også noe de kaller «det grønne korset». Tall på uønskete hendelser settes opp på tavle måned for måned og kategoriseres og måles. – Vi har sett at antallet fall med alvorlige skader har gått ned som følge av det fokuset vi har rettet på risikoen, sier Ahmed.

Og fokus må til. Daglig fokus. Funksjonsstatus på pasienten ved vaktskifte. Hvilke pasientsikkerhetsmål har vi satt oss denne uka? Hva kan vi lære av målbare resultater? Hva har forandret seg siden sist? Hva skjer når pasienten utskrives?

Samhandling og ettervern

Og det er jo et interessant spørsmål. For akuttgeriatrisk har kontroll på ståa inni bobla deres. Men hva med kommunehelsetjenesten? Hva med de som utskrives til hjemmet? Det er viktig å dele den kunnskap om risikobildet og hvilke tiltak som anbefales.

Ved Geriatrisk avdeling har de opprettet en Fallpoliklinikk som en del av Geriatrisk poliklinikk. Her kan fastlege, sykehjem eller kommunehelsetjeneste henvise pasienter til kartlegging og utredning. Og det settes av rikelig med tid til hver pasient slik at de kan vurderes grundig og tverrfaglig og man kan gi et korrekt bilde av fallfaren pasienten har og hva som kan gjøres. Dette er samhandling i praksis. Pasientsikkerhet i alle ledd, færre reinnleggelser, støtte til neste ledd i verdikjeden etter innleggelse i spesialisthelsetjenesten eller for å forhindre innleggelse i det hele tatt.

I tillegg har man opprettet Geriatrisk Daghospital der man tilbyr blant annet opptrening og oppfølging slik at pasienten får den støtten som trengs når hen ikke lenger er innlagt.

Forebygging av fall, hele året

Det er altså kontinuerlig fokus, grundig dokumentasjon, avviksbehandling og læring, tverrfaglig tankegang, utredning og kartlegging, samhandling og ettervern som kokt over svak varme i mange år har gjort akuttgeriatrisk avdeling til foregangsfigurer i fallforebygging. Og håpet er at ved å rette fokus på dette for Pasientsikkerhetsuka er at andre også ser verdien i å forebygge fall i helseinstitusjoner og jobber med dette ikke bare i uke 33, men hele tiden.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: