Nå har vi snart miljøsertifiseringen i boks!

Revisjonen av vår miljøinnsats er ferdig. Vi har fortsatt ting vi må jobbe med, men listen er kortere enn vi forventet.

Torsdag i forrige uke var en gledelig dag for Oslo universitetssykehus. Den gode miljøinnsatsen vår har gitt resultater; revisorene ved DNV-GL ga beskjed om at miljøsertifisering av sykehuset er innenfor rekkevidde. Det får prosjektleder Nina Due og miljøkoordinatorene ute i klinikkene til å juble.

– Det er både en lettelse og glede at hovedrevisjonen nå er ferdig, ikke minst fordi revisjonen konkluderte med at OUS kan bli miljøsertifisert før slutten av året. For å komme i mål må vi rette opp avvikene som DNV-GL har funnet, innen tre måneder. De fleste avvikene ser heldigvis ut til å kunne rettes opp raskt. Vi ser frem til å ta i bruk miljøledelsessystemet vi har bygget opp og jobbe videre for å nå OUS sine miljømål, sier Nina Due.

Få ting gjenstår
De fire revisorene Gaute Botten, Inger Marie Blix, Wenche Elvestad og Anèe Hvass fra DNV-GL har i løpet av seks arbeidsdager besøkt 10 klinikker for å undersøke om arbeidet vårt for å bli mer miljøvennlig oppfyller deres krav. Den endelige rapporten kommer først om et par uker, men under sluttmøtet 23. august presenterte revisorene flere av funnene de har gjort ved OUS, som er basert på stikkprøver.
Listen over ting vi må ta tak i er gledelig kort, selv om vi må regne med at flere ting kan dukke opp i selve rapporten.

Miljøsertifisering
Prosjektleder Nina Due (nummer tre fra venstre) kan glede seg over at OUS trolig blir miljøsertifisert i løpet av 2018. Her er hun sammen med revisorene Wenche Elvestad, Anèe Hvass og Gaute Botten. Inger Marie Blix var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Elin B. Øvrebø

Dette er noe av det vi får skryt for
• Arbeidet med å innføre og få på plass ledelsessystemet for miljø er godt kjent i klinikkene.
• Vi har en miljøpolicy som gir god informasjon om hvilke miljøutfordringer sykehuset konsentrerer seg om.
• Avdelingene er veldig engasjert i arbeidet for å gjøre sykehuset mer miljøvennlig.
• Vi har gode rutiner for matservering og redusering av matavfall.
• Vi har et sterkt fokus på korrekt håndtering av farlig avfall. Det er god kommunikasjon mellom fagansvarlige og brukere.
• Vi jobber systematisk for å redusere behovet for pasient- og personaltransport. Vi bruker telekommunikasjon aktivt og vurderer fortløpende hva som er mest hensiktsmessig faglig og miljømessig ved samhandling nasjonalt.

Noen av områdene vi må forbedre oss på
• Vi må sikre god informasjon om miljøledelsessystemet slik at dette kommer på plass i alle avdelinger.
• Vi må sikre at ansatte kjenner til hvor man har tilgang til sikkerhetsdatablader for kjemikaliene som brukes på avdelingen.
• Det er generelt god kontroll på kjemikalier som brukes daglig, men man må ikke glemme at kravet gjelder alt som er faremerket. I tillegg skal uoriginal emballasje være merket på samme måte som den originale.
Revisorene mener vi totalt har 49 avvik av ulik alvorlighetsgrad. Bare én av dem er en vesentlig mangel (definert som kategori 1), 19 er mindre mangler (kategori 2), 25 er såkalte observasjoner og 4 er forbedringsmuligheter. De sistnevnte er kun forslag basert på revisorens erfaring.

Kategori 1-avviket handler om ambulansestasjonen på Brobekk. Stasjonen mangler oljeskille i vaskehallen og dette gir DNV-GL oss en måned til å ordne opp i. Ambulansestasjonen på Brobekk eies ikke av OUS. Direktør ved Oslo sykehusservice, Geir Teigstad, sa under møtet torsdag at vi vil kontakte eieren av stasjonen og få rettet opp i feilen så raskt som mulig. I mellomtiden kan vi ikke bruke vaskehallen og må i stedet bruke vi vaske bilene på bensinstasjoner, som har oljeskille.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: