Vanligvis kaster vi flere tonn med ødelagte tekstiler hvert år. En ny avtale med Fretex sikrer at mesteparten av tøyet nå får et forlenget liv.
– Vi har en egen systue hvor vi reparerer mye av det skadde tøyet. Men så mye som åtte til 12 tonn ødelagt tøy kan ikke repareres og kan ende opp i restavfallet til forbrenning hvert år. Det er veldig bra at Fretex i stedet nå kan gjenbruke tekstilene. Den nye ordningen reduserer sykehusets mengde av søppel veldig, sier Øystein Sørensen, som er seksjonsleder for Tekstilseksjonen ved OUS.
Blir til nye produkter
Samarbeidet med Fretex startet før sommeren. Allerede nå har vi levert mange traller med kasserte tekstiler. Hos Fretex får de ødelagte tekstilene nytt liv. Utslitte eller ødelagte tekstiler gjøres om til nye produkter. Et eksempel på dette er pussefiller som lages i forskjellige kvaliteter og i ulike forpakningsstørrelser for å dekke alle typer behov. De selges blant annet til verkstedindustrien, bilverksteder, offshore og til landbruket.
Ødelagte tekstiler blir dessuten mye brukt i isolasjonsmatter og tråd. Fretex har også et samarbeid med et firma som bruker ødelagte tekstiler i sine spesielle vegetasjonsmatter. Disse brukes til grønne tak og fanger opp svevestøv, noe som forbedrer luftkvaliteten.
– Det er et viktig mål for både OUS og Fretex at så lite som mulig av de innsamlede tekstilene skal ende opp som restavfall. Gjenbruk og gjenvinning sørger ikke bare for å forlenge livet til produktene, men bremser også miljøbelastende produksjon og kjøp av nye produkter. I Norge generelt, og i stor grad i hele den vestlige verden, har vi et stort forbruk og kaster alt for mye, sier Sørensen.
Ønsker å bli mer miljøvennlig
Det er viktig for OUS at sykehusdriften blir mer miljøvennlig. Målet er at sykehuset oppfyller kravene for miljøsertifisering i henhold til standarden ISO14001:2015 i løpet av 2018. Nina Due er prosjektleder for miljøsertifiseringen av OUS. Hun er veldig glad for den nye avtalen mellom Fretex og OUS.
– Det er inspirerende å høre om samarbeidet som Tekstilseksjonen har fått til. Det er et godt eksempel på hvordan miljøtiltak kan ha positiv effekt også utenfor sykehusets grenser. Det som før var et avfall er nå blitt en ressurs for Fretex, sier hun.
Har levert bomullstøy tidligere
Sykehuset har også tidligere hatt en avtale om å levere fra seg kasserte tekstiler til det statligeide verkstedet Mantena. Verkstedet gjorde om ødelagt eller utslitt bomullstøy til pussefiller. Resten av tøyet, som ikke er laget av bomull, endte opp i restavfallet ved sykehuset. Fordi vi bruker stadig mindre tekstiler av rent bomull, klarte vi heller ikke å levere alt Mantena hadde behov for. Derfor ble avtalen avsluttet i vinter og alle tekstiler som ikke kunne repareres, endte opp som restavfall.
– Denne problemstillingen diskuterte vi i ledergruppen på Tekstilseksjonen. Grete Martinsen tipset om at Aker tidligere var i dialog med Fretex om å levere ødelagt tøy, men at de ikke kunne ta imot den gangen. Jeg tok kontakt med Fretex og de var nå veldig interessert i å få til en avtale. For oss er det viktig at tøyet vårt med logo ikke misbrukes, så derfor har vi laget en avtale med Fretex som sikrer dette, sier Sørensen.
Slik kan du bidra
Det er et stort problem at mye tøy forsvinner eller blir ødelagt ved sykehuset. For å fylle på igjen med tekstiler, kjøpes det store mengder nytt hvert år. Likevel ser vi at mengden tekstiler vi kjøper inn, langt overstiger den mengden vi kasserer.
Mye av svinnet skjer nok fordi brukere av tekstilene kaster skadd eller ødelagt tøy rett i søppelet selv. For å redusere mengden svinn, er det viktig at ALT tøy returneres til vaskeriet umiddelbart etter at det er brukt. I vaskeriet sorteres ut det som er skadd eller ødelagt, og så sendes tøyet til systua for reparasjon eller samles for å gis videre til Fretex. Generelt er det viktig at tekstilene behandles på en pen måte, for å unngå at de blir skadd eller ødelagt. Mye av tekstilene som ikke kan repareres, er tilsølt med blekk fra kulepenner, enten ved at pennen lekker, eller at man skribler på plaggene. Blekk er veldig vanskelig å fjerne i vask, og nesten umulig på en miljøvennlig måte.
Legg igjen en kommentar