31. august er verdens overdosedag. Ambulansepersonellet ved OUS møter overdoser og rusmiljøet daglig og deler sin kunnskap med Oslos befolkning for å forebygge overdosedødsfall.
Bjørn Enger Loe, paramedic, er en av ildsjelene bak «Førstehjelp i det fri». Sammen med Velferdsetaten og andre aktører har Enger Loe denne uken gitt korte innføringer i livreddende førstehjelp til publikum på Jernbanetorget og på Grønland Torg. Målet er å sette folk i stand til å redde liv hvis de møter en som har tatt en overdose.

–Vi berører hverandres liv på så mange måter som mennesker. Det er ikke bare rusmiljøet som kan trenge slik kunnskap, sier Enger Loe.
Enger Loe har et særlig stort engasjement for rusfeltet. Han vokste opp midt i byen rundt Møllergata Skole, og der så han venner og bekjente som ble borte i rusen. Det satte spor i ham og gjorde at han helt fra starten av som nyutdannet paramedic gjorde en særlig innsats for å hjelpe dem som sliter, de som har falt av «karusellen» og blitt tatt av rusen.
Han har representert OUS i Sprøyterommet, han har deltatt i en arbeidsgruppe for den nasjonale overdosestrategien og han var med på å starte «Førstehjelp i det fri» sammen med Kirkens Bymisjon på Domkirkeplassen i 2004.
Med engasjementet har han opparbeidet seg kunnskap fra felten, basert på de mange erfaringene han har samlet gjennom årenes løp. Og den kunnskapen bruker han for å endre måten vi gjør ting på. Han jobber for å endre behandlingsprotokoller slik at de passer til den virkeligheten han ser. Som hvor viktig det er å gi pasienten oksygen også etter at han har våknet. Og kanskje viktigst av alt, som å være forsiktig med legemidler som Naloxon for å blokkere effekten av opiater og fjerne rusen. For hva skjer egentlig når du bruker Naloxon, en nesespray som tar bort rus, på en rusmisbruker for å redde han eller henne fra å dø av en overdose, og så pakker sammen og drar videre til neste oppdrag? Har rusen blitt borte vil de fleste rusmisbrukere kjenne et sug etter å erstatte den med ny rus. Virkestoffet er derimot ikke ute av kroppen og Naloxon har en halveringstid som er raskere enn opiatene. Resultatet kan da bli en ny overdose.
– Det er viktig å ikke bruke Naloxon for mye. Vi trenger ikke fjerne all rusen hos pasienten. Og gjør vi det, må vi passe på at pasienten forstår konsekvensene av å fylle på med mer, sier Enger Loe.
Norge har høye tall på dødsfall av overdoser. 282 mennesker mistet livet av overdose i 2016. Fire av fem hadde legale legemidler, kjøpt inn illegalt, i kroppen. Som paramedic er både ruspolitikk og herointørke noe de møter på en nær og skjellsettende måte.
Nye tider, nye holdninger
Med nye generasjoner kommer nye holdninger inn i arbeidet. Enger Loe mener overdoser er et mindre stigmatisert tema i dag enn det var for noen år siden.
– Jeg har inntrykk av at våre folk synes det er ålreite oppdrag å få, dette med å rykke ut til rusmiljøet. Jeg tror pasientene har stor tillit til oss og respekt for den jobben vi gjør. Vi har god kontakt. Mange er på fornavnsbasis. De er en del av vår hverdag og vi er del av deres, sier Enger Loe. – Vi har dessuten fått mulighet til å kjøre folk direkte til ideelle organisasjoner eller til rusakuttmottak. Det er godt å føle at vi hjelper til. Og oppfølging må de ha hvis man ikke vil at overdosen skal gjenta seg. De trenger et bredt hjelpeapparat både for avhengigheten og for å stable livet opp og på plass igjen.
Det er tydelig at Bjørn Enger Loe og paramedic’ene ved Prehospital klinikk gjør en viktig forskjell i rusavhengiges hverdag. Men det gjelder nok andre veien også. Rusmisbrukeres og paramedics’ skjebner er knyttet sammen på uløselig vis, enten de vil det eller ei. For å få hverdagen til å gå må de vise hverandre gjensidig respekt. Og for at virkeligheten skal gi mening er det viktig for fagpersonene at de føler at de kan bidra positivt. Da er det godt at tidene forandrer seg, at ny kunnskap får slippe til der gamle fordommer forsvinner, og at de får lov til å hjelpe på best mulig måte.
Legg igjen en kommentar