Kunstgave løfter atmosfæren på Gaustad sykehus

70 nye malerier setter sitt preg på korridorene på Gaustad, til stor glede for både ansatte og pasienter.

Kunst-på-Gaustad-3
Fra venstre: Kristin Lie Romm, psykologspesialist Beth Barett, psykologspesialist Carmen Simonsen og Eva Kurseth Imer. Foto: Elin B. Øvrebø

Bildene laget av kunstneren Eva Kurseth Imer har hengt oppe noen måneder allerede. Ektemannen til kunstneren, Bent, har i tillegg donert to fotografier av Sognsvann.  Nå er hele stemningen i gangen forandret, forteller leder ved TIPS Sør-Øst Kristin Lie Romm. Hver dag hører hun hvor fornøyde folk er med å ha de nye bildene på veggen.

– Dette er en fantastisk gave! Det er ingen selvfølge for oss at vi har vakre ting rundt oss i sykehuset. Bildene har løftet atmosfæren i gangen. Folk blir glade når de kommer inn dit. Jeg skulle ønske at kunstinstitusjoner og sykehus kunne ha samarbeidet om få mer kunst inn i sykehusene. Hvordan det ser ut rundt oss har en virkning på hvordan vi føler oss, sier hun.

Påvirker hvordan vi føler oss
Det var Beth Barrett ved TIPS SØ som tok initiativ til utsmykningen. Hun kontaktet kunstforvalter Svein Skog, som kort tid før hadde mottatt den flotte donasjonen fra kunstner Eva Kurseth Imer. Bildene er fordelt mellom TIPS Sør-Øst (bygg 5), Seksjon for tidlig psykosebehandling (bygg 2 og 21), Ungdomsseksjonen (Sogn) og Alderpsykiatrisk poliklinikk (bygg 27). Både ansatte og publikum kan besøke bygg 5 for å se på bildene.

Samspillet mellom psykologi og kunst er viktig i behandlingstilbudet ved Gaustad, forteller Lie Romm.

– Også bygningene på Gaustad er en perle og ble bygget med estetikk for øyet. En viktig tanke med byggingen var at det ikke skulle være et fengsel, men derimot et sted for behandling gjennom beskyttet avsondring.  I dag er det først og fremst økonomi og funksjon som er de største hensynene som tas under bygging av nye sykehusbygg, sier hun.

Overganger og korsveier
Eva Kurseth Imer synes det er veldig hyggelig at bildene blir tatt så godt imot.
– Det er viktig for meg at bildene kommer til nytte og glede. Bildene skal gi rom for en erfaring, gi et rom inntil noe annet. Kunsten følger livets utvikling, gjennom ulike faser og etapper. Jeg er for eksempel ikke den samme kunstneren som for 20 år siden. Tidligere var jeg opptatt av modernisme, deretter det bakenforliggende og abstrakte. Det er dette som er tema i disse bildene, forteller hun.

Fokuset i kunsten hennes nå er miljøproblemer.
– Dermed er jeg ved en ny skillevei og må ta stilling til hva jeg skal gjøre med de gamle bildene.  Jeg følte at feltet var «tømt» og at det var nødvendig for meg å sette strek for dette arbeidet, sier Kurseth Imer.

En helbredende kraft
Fra 1800-tallet begynte psykiaterne å interessere seg for kunstens betydning. Likevel var det først på 1940-tallet at kunsten fikk en plass innenfor psykiatrisk behandling. Det forteller kunstpsykoterapeut og
leder av Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad, Åse Minde. Hun er veldig imponert over kunstgaven som Gaustad har fått.

Kunst-på-Gaustad
Kunstterapeut Åse Minde

– Dette er en veldig generøs kunstnergave. Det er lite fokus på rommets betydning for psykisk helse i psykiatrien. Med maleriene transformeres gangen og gir nå god stemning. Kunst er en helbredende kraft. Kunst er ikke bare en opplevelse av skjønnhet, sier kunstterapeut Åse Minde.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: