Med pasienten på skjermen

Et kjempesteg for helsevesenet på pasientens premisser ble tatt da Nyremedisinsk poliklinikk i et prøveprosjekt nå kan tilby videokonsultasjoner til pasientene.

Nyremedisinsk poliklinikk skal sammen med Senter for pasientmedvirkning og samhandlingsforskning (SPS), begge i Medisinsk klinikk, se nærmere på bruk av videokonsultasjoner som kommunikasjonsform med polikliniske pasienter. De har livsløpspasienter som trenger jevnlig oppfølging. Noen går det veldig greit med, andre har større behov. Fordi prøvesvar tar tid har pasientene måttet møte opp to ganger; en gang for å ta blodprøver og en gang for å diskutere dem og tilstanden med legen.

Nå gjør videokonsultasjon det mulig for pasienten å slippe den andre av turene inn til sykehuset; prøvesvarene og hvordan de har det kan de snakke med legen om fra et møterom på jobb, fra godstolen hjemme eller til og med fra badestranda. Så lenge sikkerhet og konfidensialitet ivaretas er det få begrensninger.

Hva er det som skal til?

Videokonsultasjon er som en Facetime med pasienten, riktignok kryptert i en sikker løsning levert av Norsk Helsenett. Fra vår ende må legen bruke eget utstyr. Det består av en skjerm og et kamera og programvare som styrer pasientsamtalene. Fra deres ende må pasientene laste ned en applikasjon til PC, mobil eller nettbrett. – Den er ikke mer komplisert enn de verktøyene du bruker til daglig dersom du er normalt teknologikyndig, sier superbrukerne Hennie Hasfjord og Maiken Forsberg i Nyremedisinsk Avdeling.

Konsultasjon sist

Pasientene må fortsatt inn og ta blodprøver. Men blodtrykk kan de måle selv. Enten på et godkjent apparat eller ved å ta med seg sitt eget og sjekke målingen opp mot det apparatet legen bruker. Det går an å diskutere utseende på sår og utslett som kan vises frem på skjermen. Og selvfølgelig kan de diskutere prøvesvar og allmenntilstand.

Hvordan føles det nå?

Aud Stenehjem, avdelingsleder for Nyremedisinsk Avdeling, var først ut av legene. Hun har styringen på prosjektet fra klinisk side. – Jeg synes det gikk helt fint. Akkurat som en vanlig konsultasjon. Samme tilmålte tid. Men det var nok en fordel at jeg kjente pasienten litt fra før; at det ikke var første gang vi snakket sammen, sier Stenehjem.

Inntrykket til Stenehjem deles av pasienten som var først ut. Han ga uttrykk for at han ikke hadde behov for fysisk oppmøte hver gang for å sjekke inn med legen og få enkel oppfølging. Han synes tidsbesparelsen og tilretteleggingen naturlig nok var et velkomment innslag i pasientopplevelsen.

Facebook

Det er SPS som leder dette prosjektet, sier Anne Bergland, fagkonsulent ved SPS. – Vi skal se nærmere på forskningsdelen i prosjektet, inkludert brukeropplevelsen fra både pasient og helsepersonell sin side, på helseøkonomiske utfall, og generelt på hva vi kan lære av dette, sier Bergland. – Vi gleder oss over å se dette satt ut i livet og få testet ut denne muligheten i en klinisk setting i sykehuset.

Du kan lese mer om løsningen med eHelse i poliklinikk på SPS sine sider.

Hvordan skal dette bli?

– Kollegiet her er udelt positive til dette. Alle vil og skal få være med. Enn så lenge er det et prosjekt og tilbys ikke til alle pasienter. Men det håper vi å kunne gjøre på sikt, sier Stenehjem . – Det kan for vår del for eksempel tenkes at hjemmedialyse og assistert hjemmesykepleie er naturlige kandidater.

– Vi tror dette er et viktig steg for å tilby helsetjenester på en ny måte og som vil være effektivt og praktisk både for pasient og lege, sier Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus. – Dette er helt i tråd med våre ambisjoner om å ta i bruk teknologi for å skape gode og tidsmessige helsetjenester til pasientene.

På bildene ser du Aud Stenehjem, avdelingsleder, i fiktiv konsultasjon med Hennie Hasfjord, superbruker (foto: Dag Kristiansen)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: