Unngå å smitte personer i risikogruppen!Ta influensavaksine!

Du kan smitte andre med influensa selv om du ikke er syk selv. Derfor er det ekstra viktig at du som jobber på sykehus tar vaksine og ikke smitter pasienter i risikogruppen. 

Etter forrige runde med influensavaksine i vinter ble ansatte ved Oslo universitetssykehus bedt om å svare på en spørreundersøkelse om influensavaksinasjon. 25 prosent av de ansatte svarte på undersøkelsen. Noen ansatte sa seg enige i følgende påstander fra undersøkelsen «Jeg er frisk og tåler å få influensa» og «Jeg tilhører ikke risikogruppene» som begrunnelse på hvorfor de ikke tar vaksinen.

Unødvendig å bli syk
Men så enkelt er det ikke. Egil Lingaas, leder for Smittevern ved Oslo universitetssykehus, forklarer hvorfor vi bør ta imot tilbudet om gratis influensavaksine.

influensavaksine-450
Lingaas og Rastad tar selv vaksinen.

– Selv om du er frisk og tåler å få influensa, er det likevel ubehagelig og helt unødvendig. Helsepersonell har høyere risiko for å bli smittet av influensa enn dem som ikke jobber i helsesektoren. Ta vaksinen! Slik beskytter du pasientene, unngår å smitte familie og venner, og du slipper å bli syk selv, sier han.

Ikke alle vet at de er syke
Opp til 30 prosent av dem som får influensa, har dessuten så milde symptomer at de ikke vet at de er blitt syke.

– Noen tror de aldri har hatt influensa, men dette stemmer ofte ikke. Fem til 10 prosent av alle voksne smittes av influensa hvert år, og du kan ha influensaviruset i kroppen uten at du blir syk av det selv. Da kan du også smitte andre uten å være klar over det. Helsepersonell har større risiko for å bli smittet, og vi vet at uvaksinerte helsearbeidere er en viktig smittekilde i sykehus. Derfor er det veldig viktig at vi vaksinerer oss mot influensa, sier overlege Ragnhild Raastad.

Sårbare pasienter
Gravide, eldre, kronisk syke og immunsvekkede er spesielt utsatt for å bli alvorlig syke av influensa. Likevel tok bare 28 prosent av dem influensavaksine i fjor. I løpet av influensaperioden 2017-18 ble det registrert 30 dødsfall blant pasienter med påvist eller mistenkt influensa på intensivavdelingene ved sykehusene i Norge. Det totale antallet innlagte pasienter med influensa var på rundt 7.600. Dette er 2.600 flere enn året før.

I fjor ble mer enn 54 prosent av alle ansatte vaksinert. Målet vårt i år er å vaksinere 80 prosent av alle ansatte på sykehuset. Fra uke 40 starter vi for fullt med vaksineringen av ansatte. Ta kontakt med din leder for informasjon om når og hvor du får vaksinen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: