Nye metoder via minimetodevurdering

Helseforetakene har siden 2013 utført minimetodevurderinger før innføring av nye metoder i sykehusene. OUS vurderer nå hvordan sykehuset kan bli enda bedre på dette.

Karin-800-px
Karin Borgen, spesialrådgiver i Stab fag, pasientsikkerhet og samhandling.

– Oslo universitetssykehus er det sykehuset i landet som har gjort flest av disse, men vi vil vel bli bedre?, spør Karin Borgen, spesialrådgiver i Stab fag, pasientsikkerhet og samhandling.

OUS har vedtatt at nye metoder skal vurderes nasjonalt eller i mini-metodevurderinger i eget sykehus før innføring. OUS vurderer nå hvordan sykehuset kan bli enda bedre på dette. Det ville også være ønskelig med en nasjonal evaluering av metodesystemet.

Se mer om minimetodevurdering og potensielle nye metoder på www.minimetodevurdering.no og www.mednytt.no.

Innføring av mange nye metoder

OUS har utført til sammen 33 av 55 minimetodevurderinger i Norge siden 2013. Dette har ført til innføring av mange nye metoder.

I de fleste tilfeller har ledermøtevedtak om innføring av ny metode også gitt en anbefaling om å overvåke implementeringen. Råd for metodevurdering vurderer også relevans for OUS knyttet til de 22 minimetodevurderinger som er utført ved andre helseforetak. Til sammen har OUS vurdert 55 potensielle nye metoder for bruk i OUS siden 2013.

I høst innføres flere nye metoder som er minimetodevurdert.

– Vi vet at det fortsatt innføres metoder som ikke er basert på formelle metodevurderinger. Noen avdelinger har ingen erfaring med bruk av systemet. Hva kan være årsaken til dette? Hva skal til for å at alle fagområder og avdelinger gjennomfører minimetodevurderinger før innføring av ny metode?, spør Borgen.

Har du innspill om saken, kan du kommentere under artikkelen eller ta kontakt med spesialrådgiver Karin Borgen.

Råd for metodevurdering er ledet av fagdirektør Kjell Magne Tveit. Rådet ønsker å forbedre arbeidet med nye metoder i sykehuset. Rådet har startet et arbeid med å finne forbedringsområder som vi kan arbeide med i 2018 og 2019.

Kjell-800px
Fagdirektør Kjell Magne Tveit

– Råd for metodevurdering ønsker å gjøre arbeidet med nye metoder bedre kjent slik at sykehuset kun tar i bruk metoder som har vært gjennom en vurdering av nytten, sier Tveit.

Tveit og Borgen besøker gjerne ulike faglige fora og ledergrupper for å fortelle om profesjonell innføring av nye metoder, hva OUS har fått til omkring dette til nå og hvordan fagmiljøer og avdelinger kan få bistand til å gjennomføre metodevurderingene.

Hva er mini-metodevurderinger?

Mini-metodevurdering er et beslutningsstøtteverktøy for sykehusene når de vurderer å innføre en ny metode. En mini-metodevurdering er et skjema med spørsmål som belyser effekt, sikkerhet, kostnader, etikk og organisatoriske aspekter ved metoden. Med «metode» menes her utstyr og prosedyrerelatert diagnostikk og behandling. Se www.mini-metodevurdering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: