Urinveisinfeksjoner og hvordan forebygge dem

«Få ut kateteret så fort som mulig, og tenk deg om før’u setter’e inn!» I uke 39 retter OUS fokuset på forebygging av urinveisinfeksjon.

c Øystein Wollebæk Simensen (bildet) er sykepleier. Til daglig har han tilholdssted ved Sengepost for nyre og gastroenterologi. Der er urinveisinfeksjoner et daglig innslag.

Du må tenke urinveier hele tiden når du beveger deg mellom nyretransplanterte pasienter. Så da en arbeidsgruppe skulle dannes rundt forebygging av urinveisinfeksjon i 2012 spurte avdelingslederen: «Øystein, du er vel interessert i urinveisinfeksjoner?» «Å ja!» svarte Øystein. Og sånn var det at han ble involvert i arbeidet med forebygging av urinveisinfeksjoner i sykehuset.

Arbeidsgruppen som jobbet med dette for fem-seks år siden lagde lommekort og plakater. Det kom prosedyre og opplæringsopplegg. Og mye kan brukes fortsatt. Det er ikke nybrottsarbeid, dette med forebygging av urinveisinfeksjoner. Desto viktigere blir det å holde fokuset oppe.

plakat

Av urinveisinfeksjoner som forekommer i sykehus er 80 prosent relatert til bruk av blærekateter. Urinveisinfeksjoner fører til mer sykelighet, økt dødelighet, lengre liggetid, økte kostnader, økt antibiotikabruk og fare for antibiotikaresistente mikrober.

Det er derfor verdt å spørre deg selv – hvorfor har dine pasienter permanent urinkateter? Still deg spørsmålet igjen og igjen – kan behandlingen avsluttes nå? Legg bare inn kateter på de med adekvat indikasjon, eller altså på de som skal ha det. Og tilsvarende, legg ikke inn på de som har kontraindikasjon. Sånn ser listen over indikasjoner og kontraindikasjoner ut på lommekortene:

Skjermbilde 1

Skjermbilde 2

På sengeposten Simensen jobber på er de i gang med å innføre LEAN og det grønne korset. Tavlemøter med gjennomgang av pasientene har de alltid hatt, men de gleder seg til å få satt ting i system. For urinveisinfeksjon er bare en av mange risikoer de må holde styr på. Pedagogiske verktøy er viktig for å holde oversikten over alt, for å kunne oppdatere informasjon kontinuerlig og for å holde fokus.

Fokus er nøkkelen når man jobber med forebygging av urinveisinfeksjon ute blant pasientene. – Få ut kateteret så fort som mulig, og tenk deg om før du setter det inn, sier Simensen. – Litt forenklet så handler det om det. Å kateterisere så lite som mulig. Å tenke engangskateterisering og ikke langtidskateterisering. Og bevisstgjøring og opplæring, da.

Pasientsikkerhetsuka ved OUS minner om tiltakspakken fra det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet:

 

Tiltak 1

  • Sikre at kateteret legges inn på adekvat indikasjon
  • Lege skal ordinere innleggelse av kateter
  • Sykepleier/lege skal dokumentere dato og indikasjon for innleggelse og seponering av kateter. Dette gjelder alle katetere.

Tiltak 2

  • Vurder daglig behov for alle blærekatetere

Tiltak 3

  • Systematisk opplæring i lokale retningslinjer for blærekateter for relevant helsepersonell

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: