Temperaturmåling på ny LIS-utdanning med tillitsvalgt (YLF) og prosjektledere

Ny LIS-utdanning starter 1. mars 2019. Tiden går og venter ikke på noen. Behovet for informasjon er stort. Mye arbeid er nedlagt i planlegging. Og nå som planene skal settes ut i livet gir tre sentrale personer betraktninger på hvor vi står og hvor vi skal.

Ingvild Schau Ystgaard er foretakstillitsvalgt for Yngre Legers Forening ved OUS. Hun har vært tillitsvalgt på forskjellige nivåer side 2013. Hun er selv LIS, riktignok helt i slutten av løpet, men hun er tett på de som vil føle forandringene i ny ordning på kroppen. Hun er derfor godt posisjonert til å ta temperaturen på forventningene der ute.

– Jeg synes det er positivt at den nye ordningen legger opp til tydelige og konkrete retningslinjer. Standardisering av utdanningsforløpet er en bra ting. Men vi vet jo ikke helt hvordan dette kommer til å bli. Og behovet for informasjon er stort der ute, sier Ystgaard. Hun kan fortelle at det er flere som har opplevd at det har blitt satt frister for å ta viktige valg uten at de helt føler at de vet alt de trenger å vite. Planlegging av rotasjon starter allerede nå. Informasjonsflyt blir viktig fremover.

– Det er en utfordrende fase vi går inn i. I overgangen er det viktig at alt ligger til rette; at det legges gode planer med tydelig oppgavefordeling og at det settes av tid til alle oppgavene. På den måten kan vi beholde god stemning og minimere belastning for overlegekollegiet, sier Ystgaard.

Ystgaard mener det er nå det må tas modige valg. Vi må komme i gang med konkrete praktiske endringer. Vi må tørre å sette av tilstrekkelig med tid til veiledning. Vi må legge ting til rette for at overgangen skal bli smertefri.

Ingvild

– Vi håper at vi vil få en ny ordning der det er formaliserte forventninger til gjennomføring av utdanningsløpet og at det vil bli mer tid mellom mester og svenn i hverdagen. Nå er det viktig å tørre gjøre de riktige, konkrete endringene og å sikre en helt åpen og fri flyt av informasjon. Da er godt samarbeid en viktig forutsetning. Vi jobber mot felles mål; en god overgang til en god ordning, sier Ystgaard.

Knut Arne Pedersen leder prosjektet som skal rulle ut den nye kompetanseportalen (Dossier) som blir arbeidsverktøy for registrering av den læringsaktiviteten som foregår for LIS-legene. – Vi er i gang med opplæring av instruktører fra vår side. De vil få ansvaret for å lære opp et femtitalls superbrukere ute i klinikkene. Vi har lagt gode planer for at brukerne skal bli kjent med dette verktøyet i god tid, sier Pedersen. – Det kommer i det hele tatt en masse informasjon i forskjellige former fremover – fra workshops til e-læring til videosnutter. Konkret og praktisk tilnærming er rett rundt hjørnet nå.

Knut Arne

Elisabeth Søyland leder LIS-implementeringsprosjektet ved OUS. Hun deler synet på at vi nå går over i en fase der praktisk tilrettelegging og informasjon blir viktig. – Vi er allerede i gang med veiledningskurs. Vi jobber også med andre nødvendige og konkrete tiltak, med hensyn både til struktur, innhold og verktøy. Innspill fra referansegrupper og arbeidsgrupper tar vi med oss. Dette er en krevende tid, men mange av brikkene begynner å komme på plass. Vi gleder oss til å se det bære frukter inn i en god overgang til nytt utdanningsløp, sier Søyland. – Det er bare å følge med videre. Vi går en spennende tid i møte.

Elisabeth+Søyland                                                            LIS - Liten speilvendt

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: