Nå starter vaksineringen av ansatte på OUS

«Vi gjør det for hverandre – og alle andre». Bli med og ta influensavaksine! Slik beskytter du pasienter, dine kolleger og familie mot influensa!

Frem mot nyttår skal flest mulig av alle ansatte ved sykehuset vaksineres mot influensa. Fordi helsepersonell kan smitte pasienter med influensa selv om de ikke er syke selv, er det veldig viktig at helsepersonell med pasientkontakt tar influensavaksine. Vaksinen er gratis for alle ansatte ved sykehuset. Stadig flere tar vaksinen, noe som er svært gledelig. I fjor tok 54 prosent av alle ansatte vaksinen. Kanskje klarer vi årets mål på 80 prosent?

Influensa-Raasta-Kolsung
Birgitte Kolsung fra Hjerte-, lunge- og karklinikken hentet 500 vaksiner i forrige uke. Her er hun sammen med overlege Ragnhild Raastad fra Avdeling for smittevern. Foto: Elin B. Øvrebø

Slik er årets vaksine
Foreløpig er det bestilt 11.750 vaksiner til sykehusets ansatte. Det er det samme antallet som i fjor. Antallet vaksinerte må økes med nærmere 6.000 dersom vi skal nå målet om 80 prosent vaksinasjonsdekning. Det er mulig å bestille flere vaksiner så lenge Folkehelseinstituttet kan levere. Bestillingen gjøres gjennom klinikkenes kontaktpersoner.

Sammensetningen av influensavaksinen er anbefalt av WHO. Anbefalingen er basert på overvåkning av influensaaktiviteten over hele verden. Vaksinen settes sammen for at den skal passe best mulig med virusene man forventer vil ramme denne sesongen. Vaksinen i år består av to influensa A-virus og et influensa B-virus, forklarer overlege Ragnhild Raastad ved Avdeling for smittevern.

Foreløpig har OUS bestilt nesten 12.000 doser influensavaksiner fra Folkehelseinstituttet. Vi håper det blir behov for å bestille minst 6.000 ekstra frem mot nyttår.

– Det ene influensa A-viruset (H1N1) er det samme som i fjorårets vaksine. Det andre influensa A-viruset (H3N2) er skiftet ut med det som var anbefalt for sørlige halvkule denne sesongen. Influensa B-viruset fra i fjor er byttet ut med en annen type som spredte seg på slutten av fjorårssesongen. Denne virusvarianten har ikke vært i vaksinen tidligere, og det er trolig dårlig immunitet mot dette viruset i befolkningen, sier hun.

Bare noen få reagerer på vaksinen
Raastad understreker at det er trygt å ta influensavaksinen.
– Vaksinen mot sesonginfluensa brukes over hele verden. Det settes mange millioner doser og bivirkningene overvåkes nøye. De fleste får ingen eller liten reaksjon på vaksinen. Det er normalt at man får litt vondt og blir litt hoven og rød akkurat der hvor vaksinen settes i overarmsmuskulaturen, men dette går vanligvis raskt over. Alvorlige bivirkninger og allergiske reaksjoner forekommer heldigvis svært sjelden. Man kan trene/leve som normalt etter at man er vaksinert, sier overlegen.

Tid og sted for å ta vaksinen
Hver enkelt klinikk organiserer vaksinering av sine ansatte. Informasjon om tid og sted for vaksinen får du fra din leder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: