Det er ikke obligatorisk for helsepersonell med pasientkontakt i Norge å ta influensavaksine. Vi burde kanskje stille strengere krav til dette, mener overlege Tobias Gedde-Dahl.
Tekst og foto: Elin Bruun Øvrebø, OUS.
Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at bare 25 prosent av helsepersonell i Norge tok influensavaksine i fjor.
– Dette er katastrofalt dårlig. Det betyr at minst 70 prosent går på jobb med økt risiko for å smitte pasienter. Vi må gjøre det vi kan for å unngå å smitte pasienter. Influensavaksine er et viktig og dokumentert virkemiddel mot dette, sier overlege Gedde-Dahl på avdeling for blodsykdommer ved Rikshospitalet.

Ikke imponert over OUS-rekord
Stadig flere ansatte ved Oslo universitetssykehus vaksinerer seg mot influensa. I fjor tok rekordmange 54 prosent av alle ansatte ved sykehuset influensavaksine. Så langt i år er det 13.750 vaksiner, noe som er 2.000 flere enn i fjor.
Overlege Gedde-Dahl lar seg likevel ikke imponere og mener at heller ikke årets mål om 80 prosent er godt nok.
– Så lenge ansatte ikke har noen helserelatert grunn til ikke å ta vaksinen, ser jeg ingen grunn til at ikke alle ved OUS skal ta influensavaksine. Flere store sykehus i utlandet krever gjennom arbeidskontrakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa. Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er slik i Norge også, sier Gedde-Dahl.
Bekymret for pasientene
Overlegen jobber med de mest immunsvekkede pasientene som behandles for alvorlige blod- og benmargsykdommer. Både sykdommen og behandlingen av disse gir pasientene alvorlig immunsvikt. Da er de naturlig nok veldig sårbare for alle infeksjoner.
Helsepersonell med pasientkontakt er spesielt utsatt for å bli smittet av influensa. Selv om de ikke blir syke selv, kan de smitte andre. Det er en stor bekymring for Gedde-Dahl.
Influensa kan forebygges
– I denne gruppen av pasienter oppstår det ofte komplikasjoner på grunn av infeksjoner. Noen ganger tar komplikasjonene til og med liv. Influensa er en stor trussel mot disse pasientene, men denne risikoen kan vi faktisk gjøre noe med: vi kan vaksinere oss. Det er ulogisk for meg at helsepersonell ikke vaksinerer seg når vi gjør så mye andre tiltak for å beskytte pasientene våre, sier han.
På hans avdeling øker tallet på vaksinerte ansatte jevnt og trutt hvert eneste år. Lokale informasjonskampanjer og foredrag har hjulpet, forteller Gedde-Dahl.
– Jeg tror det er nødvendig med målrettet informasjon. Slik får man rettet opp i vrangforestillinger og får sagt klart ifra om hva det egentlig handler om, nemlig å beskytte pasientene, sier han.
Legg igjen en kommentar