Penger til protonsenter i statsbudsjettet

I regjeringens forslag til statsbudsjett 2019 foreslås det å bevilge penger til bygging av protonterapisenter på Radiumhospitalet. – Med dette er vi enda ett skritt nærmere å kunne tilby protonbehandling i Norge. Om få år må vi ikke lengre sende denne sårbare pasientgruppen – barn og unge pasienter – til utlandet for behandling, sier Sigbjørn Smeland, leder for driftsstyret for kreft og Kreftklinikken ved OUS.

– Protonbehandling er en mer målrettet form for strålebehandling, som gir oss mulighet til å gi ønsket stråledose i svulsten og samtidig mindre stråledose på vevet rundt svulsten.  Risiko for bivirkninger og senskader blir derfor mindre uten at effekten av behandlingen svekkes. Denne typen behandling brukes som oftest hos barn og voksne med hjernekreft, og i økende grad ved svulster i hode/hals området og i brystkassen.

Del av samlet plan for OUS

Etablering av et senter for protonterapi ved OUS Radiumhospitalet er en del av den samlede planen for utvikling av Oslo universitetssykehus. Radiumhospitalet skal forbli et spesialisert kreftsykehus, som både skal behandle lokale pasienter fra Oslo og regionspasienter fra hele Helse Sør-Øst

Protonsenteret skal bygges samtidig og være en integrert del av et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet.  Dette gir OUS en helt unik mulighet til forskjell fra løsninger som er valgt de fleste andre steder i verden der protonsenteret er fysisk adskilt fra sykehuset ellers.

Sigbjørn_Smeland– Vår modell med ett behandlingsmiljø er den optimale og vil understøtte at vi tar i bruk den nye teknologien på en effektiv måte til nytte for pasientene, sier Sigbjørn Smeland.

Byggestart for både klinikkbygget og protonsenteret er i 2019, og byggene forventes å stå ferdig i slutten av 2023.

– Fram til da vil vi bygge opp kompetanse for leger, fysikere og stråleterapeuter slik at vi er klart til å starte pasientbehandling når bygget står ferdig, avslutter Smeland.

Les mer om prosessen for å bygge protonsenter på nettsidene til Helse Sør-Øst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: