150 kunstverk på Radiumhospitalet ryddes bort før rivning

Våren 2019 starter rivningen av bygg som må vike plass for de nye planlagte byggene på Radiumhospitalet. Kunst i de riveklare byggene ryddes derfor bort for lagring.

 

Visste du at utenom museene er det faktisk Oslo universitetssykehus som har den største kunstsamlingen i Norge? Samlingen vår teller mer enn 6.500 verk. Disse er til stor glede for både pasienter og ansatte. Radiumhospitalet huser rundt 1.500 av disse; både små og store bilder, keramiske verk, statuer og fontener. 150 av disse må nå ryddes bort og lagres før det planlagte rivearbeidet starter til våren. Byggene som skal rives først er E, G,H og I bygget. Senere skal D og fremre del av C rives.

Lagres for ettertiden
Inne i trivselsanlegget på Radiumhospitalet står veggen ribbet tilbake. Det store maleriet signert av Jakob Weidemann fra 1993 ligger nå pakket sammen på gulvet. Om ikke lenge skal den lagres sammen med resten av kunsten i et magasin egnet for lagring av kunst.

IMG_1594
Det store maleriet i Trivselsanlegget er pakket ned for lagring. Kunstforvalter Svein Skog håper mesteparten av den lagrede kunsten kan brukes igjen i de nye byggene. Foto: Elin B. Øvrebø 

 

Kunstansvarlig på Oslo universitetssykehus, Svein Skog, er lettet over at det var mulig å få reddet kunstverket.
– Bildet ble heldigvis ikke ødelagt under prosessen. Det er malt på bomullsduk og har papir under. Det var veldig krevende å få det ned fra veggen, sier han.
Snart fjernes også bildene fra veggene i bygg F og C. I tillegg er tre veggfaste verk innendørs og fire skulpturer og to fontener utendørs allerede fjernet. Arbeidet gjøres av kompetente konservatorer.

Håper mye kunst kan gjenbrukes
Kunst på veggene er ikke bare pent å se på. For flere pasienter kan den fungere som terapi mens de behandles for alvorlige sykdommer. På flere av sengepostene finnes det også en ordning med såkalt artotek gjennom Røde Kors.
– Da får pasientene selv velge fra et utvalg bilder på trallen til Røde Kors hvilken kunst de ønsker å ha på rommet sitt. Det betyr mye pasientene, mener Skog.
Han regner med at kunsten som nå ryddes bort, skal få plass i de nye byggene.
– Det aller meste av den lagrede kunsten kan i utgangspunktet brukes på nytt. Mye av kunsten har sykehuset fått i gave, mens andre verk tilhører Radiumhospitalets legater. Jeg håper at det vil satses på gjenbruk i de nye byggene, sier Skog.
Lager en kunstplan for de nye byggene
Kunst og utsmykking er viktige temaer i planleggingen av de nye byggene på Montebello. Det skal lages en kunstplan sammen med dem som har  ansvaret for oppfølgningen og innredningen av byggene slik at kunsten skal passe inn så bra som mulig.
– Det er viktig med kunst i sykehus. Vi er opptatt av at også de nye byggene skal utsmykkes til glede for pasienter og ansatte. Det er mange ansatte og blant Radiumhospitalets venner som engasjerer seg i dette og de kommer med gode  og nyttige innspill til løsninger, sier Inger Heiberg, som er operativ leder ved Radiumhospitalet.
Mye av kunsten som nå ryddes bort fra de rivningsklare byggene, skal gjenbrukes både i de nye byggene og i andre bygg. Noen få kunstverk er dessverre ikke mulige å ta vare på for ettertiden. Disse er behørig dokumentert av konservatorer, forteller Heiberg.
– I noen tilfeller kan det også være aktuelt å levere tilbake kunst til givere av kunst som det ikke er plass til eller mulig å passe disse inn i de nye byggene, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: