Wenche Olin tar influensavaksine hver sesong for å beskytte pasientene, seg selv og de der hjemme.
Frem mot nyttår skal flest mulig av alle ansatte ved sykehuset vaksineres mot influensa. Fordi helsepersonell kan smitte pasienter med influensa selv om de ikke er syke selv, er det veldig viktig at helsepersonell med pasientkontakt tar influensavaksine. Sykepleier Wenche Olin mener det er viktig at hennes kolleger følger sykehusets oppfordring om å ta vaksinen.
– Det er alvorlig å si nei til å ta vaksine når dette er den beste beskyttelsen mot influensa vi har. De fleste av oss tåler å få influensa, men det finnes enkelte som kan bli svært syke og i verste fall dø som følge av influensasykdom. Derfor er det viktig at vi som helsearbeidere er med på å forebygge smittespredning med influensavirus til pasienter og andre ved å ta vaksinen, sier hun engasjert.
Rekordmange syke i fjor
Vanligvis dør det rundt 900 personer i året av influensa i Norge. I fjor gjorde disse tallene et byks til rundt 1.400, ifølge Folkehelseinstituttet. Influensaviruset i fjor vinter ble heftigere enn det ekspertene hadde regnet med. Mer enn 142.000 personer ble syke. Dette er det høyeste tallet siden pandemien i 2009. Aldri før har så mange pasienter vært innlagt med influensa. Flesteparten av de 7.600 pasientene på sykehus var 60 år eller eldre. Altså gikk det hardest utover personer i risikogruppene.
Nysgjerrig på hvorfor ikke flere tar vaksine
Influensavaksinen er gratis for alle ansatte ved sykehuset. Stadig flere tar vaksinen, noe som er svært gledelig. I fjor tok 54 prosent av alle ansatte vaksinen. Kanskje klarer vi årets mål på 80 prosent? Hver enkelt klinikk organiserer vaksinering av sine ansatte. Informasjon om tid og sted for vaksinen får du fra din leder.
Olin, som jobber på natt ved generell intensiv ved Rikshospitalet, er såpass nysgjerrig på hvorfor mange helsepersonell ikke vaksinerer seg mot influensa at hun skriver masteroppgave om temaet. Til nå har hun ikke funnet svaret, men har dannet seg et inntrykk. Uten å røpe funn i fra eget materiale, kan hun med utgangspunkt i litteratur om temaet fortelle at frykt for bivirkninger, skepsis til vaksinens effektivitet og oppfatning om at man kan få influensa av vaksinen er argumenter som ofte oppgis til hvorfor helsepersonell ikke tar influensavaksine. Enkelte hevder også at de har det så travelt på jobb at de glemmer å ta vaksinen. Det går rett og slett i «glemmeboka», sier Olin, som nå holder på med innspurten på sin masteroppgave om influensavaksine.

Økt fokus hjelper
Olin tror at det økte fokuset på vaksinen de siste årene har ført til at flere helsepersonell nå tar vaksinen mot influensa.
– Jeg synes det blir stadig bedre. Nå finnes det mye informasjon og det er lett tilgjengelighet på vaksinen. Jeg vet bare om noen få som er skeptiske, sier Olin og legger til:
– Sesonginfluensavaksine er annerledes enn pandemivaksinen som mange husker fra 2009. Det er viktig å trygge de ansatte på at influensavaksinen har vært brukt i flere tiår og er kjent for å gi lite bivirkninger, som gjerne er milde og går fort over. Vaksinen mot svineinfluensa i 2009 var den første influensavaksinen jeg tok på OUS. Før den tid kan jeg ikke huske at sykehuset har hatt noen store kampanjer rettet mot ansatte, sier hun.
Legg igjen en kommentar