Torsdag 18. oktober ble CMS (Chemotherapy Management System) satt i produksjon på Rikshospitalet og Sykehusapoteket på Radiumhospitalet. Med det nye systemet har man etablert en lukket legemiddelsløyfe som legger til rette for økt pasientsikkerhet og tryggere behandling.

– Dette er en viktig milepæl for regionalt prosjekt medikamentell kreftbehandling(MKB), sier systemeier og klinikkleder i Kreftklinikken, Sigbjørn Smeland. – Systemet er en viktig støtte i behandlingen av kreftpasienter på Rikshospitalet, som ofte er svært komplisert og består av flere medikamenter som gis over flere dager, sier Smeland.
I denne omgang er det Avdeling for blodsykdommer og Barneavdeling for kreft og blodsykdommer som har tatt i bruk CMS. De første kurene er allerede bestilt av lege, produsert av apoteket og administrert av sykepleier i det nye systemet.
Økt pasientsikkerhet og tryggere behandling
Med det nye systemet har man etablert en lukket legemiddelsløyfe, noe man ikke har hatt tidligere. En lukket legemiddelsløyfe sikrer at riktig legemiddel gis til riktig pasient, ved at ordinasjonen, legemiddelet og pasientens identitet kontrolleres elektronisk. Dette reduserer feiladministrasjon av medikamenter.
I praksis betyr det at CMS sikrer riktig dose kreftmedisin til rett pasient. Legen bestiller kuren elektronisk, som så går elektronisk til Sykehusapoteket som produserer kuren. Når produksjonen på apoteket er ferdig, har sykepleier et elektronisk arbeidsskjema som støtte for å kunne gi kuren på riktig måte.
CMS består også av et felles kurbibliotek for hele helseregionen. Dette skal sikre lik behandling for samme diagnose for alle pasienter i regionen. Kurbiblioteket oppdateres regelmessig blant annet på bakgrunn av beslutninger i Beslutningsforum.
Også pasienthistorikken er samlet i CMS og gir oversikt over tidligere behandlinger og eventuelle doseendringer og kansellering av kurer. Fordelene er økt pasientsikkerhet og tryggere behandling.
Noen utfordringer
Prosjektleder for innføringen på Oslo universitetssykehus, Else Marit Nomme, kan melde om noen utfordringer med brukerroller og tilganger i forbindelse med oppstart.

– Feil er identifisert og blir rettet fortløpende. Det er tett oppfølging med Regionalt prosjekt, Sykehusapoteket og Sykehuspartner, sier Nomme.
CMS skal tas i bruk på Radiumhospitalet i slutten av november.
For mer informasjon om regionalt system for medikamentell kreftbehandling (Chemotherapy Management System), se nettsidene til prosjektet.
eller kontakt prosjektet på prosjekt.mkb@helse-sorost.no.
Legg igjen en kommentar