Det er en kjent sak at mange LIS-er har stått mye alene i klinikk uten at mer erfarne overleger er tilgjengelige. Det har altfor ofte vært tilfeldig om LIS har fått veiledersamtaler underveis i løpet. Derfor er veiledningskompetanse, månedlig veiledning og kompetent supervisjon av læringsaktiviteter satt som krav i den nye LIS-utdanningen.
Ved OUS er det så langt gjennomført 5 todagerskurs i veiledning. Neste kurs er 29. og 30. november, og med det runder OUS 100 sertifiserte LIS-veiledere etter ny utdanningsmodell. Jakob Dyning er overlege på anestesiavdelingen på Ullevål og deltok på veilederkurset før helgen. Han fikk blant annet i oppgave å instruere en av kurslederne i en kjent praktisk oppgave.
– Hvorfor dette er et viktig kurs? Det burde være opplagt. Kurset hjalp meg til å bli bevisst på hvor mye jeg egentlig kan om veiledning og feedback allerede, jeg kjente meg veldig godt igjen i eksemplene som ble brukt. Slik sett lærte jeg veldig mye, og jeg er veldig motivert for veilederoppgaven, sier Dyning.
Bilde: Muntert mens engasjerte overleger følger med på instrueringen til Jakob Dyning (t.v), overlege ved avdeling for anestesiologi, Ullevål. (foto: Ida Helene Skard Heier)
Praktiske verktøy
– På veilederkursene gir vi legene konkrete pedagogiske verktøy som raskt vil gi bedre læring ute i klinikk. Kursene bygger på anerkjente og moderne pedagogiske prinsipper, og dermed tilpasser vi alt innholdet til praksis i klinikk. Vi bygger på eksempler og øvelser hentet fra legenes egen hverdag, sier kursansvarlig og spesialrådgiver Ida Skard Heier. – Første dag fokuserer vi på læring i praksis og supervisjon, med legene Jens Aksel Nilsen og Kjetil Garborg. Andre kursdag leder psykiater og utdanningsansvarlig på PHS Victoria Akre legene til viktig innsikt i veilederrollen, mens jeg legger til rette for de praktiske øvelsene. Målet er å skape trygge læringsmiljøer slik at vi raskt kan korrigere feil og komme lenger med læringen.
Feedback må bli tema i den daglig praksis
Måten vi gir feedback på både i supervisjon og i veiledning henger sammen. OUS skal være en lærende organisasjon, og ved å ha en bevisst holdning og kompetanse i hvordan vi gir tilbakemeldinger bygger vi gode læringsmiljøer, sier Elisabeth SØykand, leder av LIS-prosjektet i OUS. -Målet er å tilby alle legene ved OUS dette kurset, og 100 leger som har gjennomgått kurset er en solid start. Likevel ser vi at vi må tenke flere læringskanaler for å nå alle. På sikt vi vi bygge opp et kurslederkorps som kan kjøre slike kurs i alle klinikker. Dersom vi skal få til endring, er det viktig at det å gi prestasjonsfremmende feedback og veiledning blir et tema i den daglige praksis, avslutter Søyland.
Lange ventelister
OUS kunne hatt flere enn 100 sertifiserte LIS-veiledere allerede nå, men dessverre har det vært en del forfall til kursene. Med lange ventelister og stort behov for å levere kurs til flest mulig, er det synd når plasser blir stående tomme. Skjer det noe i planene dine som gjør at du må melde avbud er det fint om du gir oss beskjed så raskt som mulig. Da kan plassen din stilles til disposisjon for andre. Det planlegges flere kurs til våren.
Legg igjen en kommentar