Heldagsseminar for Nydalen DPS: Ikke bare hodet

Temaet for årets interne heldagsseminar var kroppen og seksualitetens rolle for psykisk helse og i psykologisk behandling.

Seminaret ble holdt på Månefisken 12. oktober, der levende lys og elvebrus fra Akerselva utenfor bidro til en intim og hyggelig stemning. Psykologspesialist og stipendiat ved psykologisk institutt Sidsel Schaller holdt to spennende forelesninger om hvordan vi som klinikere lettere kan åpne opp for å snakke om seksualitet, og snakket også hvordan vi kan drive psykologisk reparasjonsarbeid etter seksuelle overgrep.

Sidsel Schaller
Psykologspesialist og stipendiat Sidsel Schaller. Foto: Hege Brækhus

Etter lunsj snakket professor emeritus og psykiater Per Vaglum om egne erfaringer med å jobbe med kroppen i psykoterapi, både med fokus på å tolke pasienters smerter og kroppsspråk, og også hvordan kroppsrealterte metaforer kan brukes som inngangsport til pasienters opplevelser og erfaringer.

Per Vaglum
Professor emeritus og psykiater Per Vaglum.
Foto: Hege Brækhus

Stemmen som brobygger
Operasanger og regissør Katharina Jakkeln Semb snakket om stemmen som brobygger mellom kropp og sinn. I behandlerrollen er stemmen et viktig verktøy, og alle deltakerne ble invitert opp av stolene og inn i naborommet, der vi jobbet med pusteteknikk, stemmebruk og endte i rungende, og (kanskje overraskende) velklingende allsang.

Operasanger Katharina Jakkeln Semb
Operasanger og regissør Katharina Jakkeln Semb
Foto: Hege Brækhus

Avslutningsvis holdt psykolog Catrin Sagen et innlegg om hvordan kroppen brukes som ressurs og verktøy innen emosjonsfokusert psykoterapi.

Catrin Sagen
Psykolog Catrin Sagen
Foto: Hege Brækhus

Innen psykoterapiens hovedtradisjoner psykodynamisk psykoterapi og kognitivadferdsterapi, har kroppen, og kroppserfaringer, tradisjonelt ikke stått i fokus. Vi håper at seminaret har inspirert til å bruke både egen, og pasientens, kropp til kunnskapskilde og ressurs i psykologisk behandling.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: