Medikamenttyveri og dem som begår det

Har du noen gang lurt på beveggrunnene til de som stjeler medikamenter fra sykehuset til egen bruk? Hvordan rettferdiggjør de det for seg selv? 

«Første tiden, da er det jo sånn som for andre mennesker: Hvis du har vondt så tar du noen ting, og hvis du ikke har vondt så tar du ingenting. Men når det begynner å bli sånn «i tilfelle jeg får vondt, så tar jeg noe». Ikke sant? Og så ble det en sånn liten krykke hvis jeg var lei meg liksom […] Altså, det la seg som bomull rundt hjertet.»

Sitatet ovenfor er hentet fra Sara, en av ti sykepleiere som er intervjuet i en rapport som har tatt for seg medikamentbruk blant helsepersonell. Felles for de ti kvinnene er at de alle har mistet sin sykepleieautorisasjon fordi de har stjålet og brukt medikamenter fra arbeidsplassen. Tanken bak studien var å hente inn fortellinger om bruk og misbruk av medikamenter for på den måten å kunne forstå bedre hvordan vi kan forebygge dette.

Rapporten fant likevel fort at for informantene var det viktigste å få prate om hvordan de ble møtt av arbeidsgiver. Arbeidsgivers håndtering har vært viktig for hvordan de forstår seg selv. Og måten de ble møtt på står for dem sterkere enn konsekvens og straff.

I rapporten snakker informantene mye om beveggrunnene for at de startet bruken av medikamenter og hvordan det utviklet seg. De forteller også om de moralske avveiningene de gjorde og hvordan de rettferdiggjorde handlingene sine ovenfor seg selv.

Rusmiddelbruk er den største enkeltårsaken til at helsepersonell i Norge mister autorisasjon og er hovedårsaken for sykepleiere. Rapporten som omtales her er utarbeidet av Oda Sjøvoll for AKAN Kompetansesenter og danner bakteppet for det foredraget hun skal holde ved OUS i forbindelse med Pasientsikkerhetsuka.

– Akanutvalget håper at dette foredraget kan bidra til mer åpenhetskultur for å forstå og erkjenne at vi har disse utfordringene hos oss, sier Ramona E. Braanen, leder av utvalget. – Det er relevant for helsepersonell å høre foredraget for å kjenne igjen kollegaer som har et rusproblem. Dette problemet møter vi. Vi i AKAN ønsker å belyse problemet. Det er hjelp å få.

I forbindelse med Pasientsikkerhetsuka kan du høre Oda Sjøvoll fortelle om funnene i rapporten som AKAN har utgitt om dette temaet.

Arrangementet finner sted i Grønt Auditorium på Rikshospitalet, mandag 5. november klokka 09:00-11:00.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: