Organdonasjon: Informasjon og opplæring er viktig

I løpet av de første ni månedene i år er det registrert en markant nedgang i antall realiserte donorer. – Vi undrer oss over hvorfor, det har ikke skjedd noe som kan forklare nedgangen, sier ledende transplantasjonskoordinator ved Oslo universitetssykes, Per Arne Bakkan.

Men én ting vet Bakkan, som er en av 15 NOROD-representanter, det er viktig å ha organdonasjon høyt oppe i bevisstheten  i sykehusene – hele tiden.
NOROD, eller norsk ressursgruppe for organdonasjon, er Norges eneste faglige instans for organdonasjon, og er en tverrfaglig gruppe med formål å øke kunnskap og kompetanse hos helsepersonell som jobber med organdonasjon. Organisasjonen ble grunnlagt i 1993 etter initiativ fra transplantasjonsmiljøet på Rikshospitalet og donasjonsmiljøet på Haukeland.

Stort potensiale
Per 30. september i år har det vært meldt 224 potensielle donorer, av dem ble 68 realisert. I tillegg til de realiserte har pårørende i 37 tilfeller vært positive til donasjon, men i disse tilfellene lot ikke donasjon seg gjennomføre av medisinske årsaker. Tilsvarende tall for 2017 var 251 meldte potensielle og 87 realiserte donorer.

Bakkan tror potensialet er mye større. Sammen med sine kollegaer i NOROD jobber han kontinuerlig med å utdanne helsepersonell.

– Effekten er tydelig. Hver gang vi har hatt et seminar et sted, så kommer det plutselig en donor eller to. Det har vi sett mange ganger opp igjen årene, sier han.

Kursvirksomhet
Fire ganger i året holder NOROD et todagers kurs for leger og sykepleiere i relevante avdelinger i landets helseforetak. Gjennom disse kursene loses deltakerne gjennom hele prosessen; fra identifisering av potensiell donor til organuttak og transplantasjon. Deltakerne får også møte transplanterte og pårørende til avdøde donorer.

– Noe av det viktigste ved disse kursene er å øve seg på å kommunisere med pårørende, understreker Bakkan.

Han vet at noen behandlingsteam avslutter behandling uten å vurdere donasjon. Årsaken til dette, kan være at helsepersonell vegrer seg mot å ta spørsmålet opp med pårørende.

– Gjennom kurset forsøker vi å gjenskape de situasjonene der vi presenterer organdonasjon for familien. Vi prøver å gi deltakerne ord og begreper slik at de skal være i stand til å håndtere den krevende oppgaven, forteller han.

Forankring
Opplæring av helsepersonell er en kontinuerlig prosess, fordi det stadig kommer nye ansatte i sykehusene. Oppmøtet på kursene NOROD arrangerer er bra, men Bakkan skulle gjerne sett flere leger på kurs. God ledelsesforankring rundt kursene, men også generelt større oppmerksomhet om organdonasjon i sykehusledelsen står på ønskelisten.

– Det vi ønsker er et litt større miljø på de forskjellige sykehusene slik at det ikke bare er donoransvarlig lege og sykepleier som drar lasset alene. I noen av helseforetakene har donoransvarlig lege noen ressurser i ryggen og støtte i miljøet. Men i andre foretak er de helt alene, nesten selvutnevnt, og jobber med donorsaken på ideell basis, sier han.

Livreddende behandling
I disse dager gjennomføres en kampanje ute i helseforetakene i regi av de fire regionale helseforetakene. Formålet er å spre informasjon rundt og øke oppmerksomheten om organdonasjon. Det gjøres mye godt informasjonsarbeid ut mot befolkningen, men Bakkan tror økt bevisstgjøring i helseforetakene er vel så viktig for å øke antall donorer. Det er viktig at ansatte ute i helseforetakene er bevisste på at organdonasjon er livreddende behandling.

– Organtransplantasjon er den beste behandlingen ved varig organsvikt, og for mange pasienter er dette den eneste tilgjengelige behandlingen, sier han.

Les mer om organdonasjon på NORODSs nettsider, www.norod.no.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: