– Vi som tar imot pasientene, må vaksinere oss

Pasienter risikerer å bli smittet av ansatte på ambulanse og i akuttmottak som ikke vaksinerer seg mot influensa. Slik kan vi ikke ha det, mener Morten B. Steffensen og Alma Ferhatovic.

– Ambulansene ferdes over alt. Ofte transporterer vi 10-12 pasienter i løpet av en vakt. Vi er både hjemme hos flere pasienter og vi er også mye inne på sykehuset hvor pasienter i risikogruppen befinner seg. Det betyr at vi må tenke oss om. Det er uheldig dersom vi smitter eldre mennesker med dårlig allmenntilstand eller andre personer i risikogruppen med influensa, sier seksjonsleder Morten B. Steffensen ved Sentrum ambulansestasjon.

Mange dør av influensa
Helsepersonell har høyere risiko for å bli smittet av influensa enn dem som ikke jobber i helsesektoren. Opp til 30 prosent av dem som får influensa, har så milde symptomer at de ikke vet at de er blitt syke. Helsepersonell kan derfor smitte pasienter uten at de er klar over det. Barn, eldre, kronisk syke og immunsvekkede er særlig utsatt for influensarelaterte komplikasjoner og i verste fall død. Vanligvis dør rundt 900 personer i Norge hvert år av influensa. Fjorårets influensasesong krevde imidlertid 1.400 liv.

Steffensen mener det er alvorlig at ikke flere helsepersonell tar vaksine mot influensa. Han ønsker at flest mulig vaksinerer seg.
– Statistisk sett er det mange som dør av influensa. Det er et ikke ubetydelig antall mennesker. Det er veldig lett å tenke at man selv er ung og frisk og derfor ikke blir syk. Men fordi vi har pasientkontakt, kan vi spre smitte. Det burde være grunn nok til at flere vaksinerer seg, sier Steffensen.

Må tenke mer på pasientene
Alma Ferhatovic jobber som ledende spesialsykepleier ved Akuttmottaket på Ullevål. Hun er enig med Steffensen.
– Vi som er i fronten og tar imot pasientene, må vaksinere oss. Vi må beskytte pasientene, de pårørende og våre kolleger. Det er ille dersom det er vi som er helsepersonell, som smitter de svakeste pasientene, sier Ferhatovic.

influensavaksine, Steffensen og Ferhatovic
Morten B. Steffensen ved Sentrum ambulansestasjon og ledende spesialsykepleier Alma Ferhatovic ved Akuttmottaket på Ullevål er bekymret over at ikke flere helsepersonell vaksinerer seg mot influensa. Foto: Elin B. Øvrebø

Det er ikke obligatorisk i Norge at helsepersonell med pasientkontakt tar influensavaksine. Oslo universitetssykehus ønsker likevel at så mange som mulig av de ansatte tar vaksinen, både for å beskytte pasientene, sine kolleger og seg selv mot influensa. Det økte fokuset fra sykehuset de siste årene ser ut til å gi gode resultater. Stadig flere OUS-ansatte tar vaksinen og vi kan glede oss over å være sykehuset med best dekning i landet. I fjor vaksinerte vi mer enn 54 prosent av alle ansatte. Året før lå tallet på 30 prosent.

Våg å ta diskusjonen!
Ved ambulansestasjonen på Ullevål har 26 av 34 medarbeidere tatt vaksinen, mens i sentrum nærmer tallet seg 50 prosent. Prehospital klinikk under ett ligger foreløpig på 60 prosent. Dette er en solid oppgang fra sesongene 2016-2017 (27 prosent) og 2017-2018 (42 prosent). Akuttmottaket ligger i Akuttklinikken, som er en stor klinikk med høy vaksinasjonsdekning totalt sett. Til nå i år har 78 prosent av de ansatte i klinikkene tatt influensavaksine.  I fjor endte tallet på 73 prosent. Det er en betydelig oppgang fra året før da bare 48 prosent vaksinerte seg. Trolig er det store forskjeller mellom graden av vaksinering mellom enhetene i akuttklinikken.

Les mer: Sykepleieren tar influensavaksinen med et smil

Les også: Hvorfor er ikke influensavaksinen obligatorisk for oss?
Årets mål for OUS er 80 prosent av alle ansatte vaksinerer seg. Dette er et realistisk mål, mener seksjonsleder Steffensen.
– Det er et lederansvar å få dette til. Det er bra med fokus på intranettet, men enhetsledere må også gjøre sitt. Vi kan være tøffere og spørre om årsaker for hvorfor enkelte ikke vil vaksinere seg. Vi bør ta diskusjonen på morgenmøtet og minne om statistikken. Det bør være viktige grunner for at ansatte ikke vaksinerer seg, sier han.

Vanskelig å snu skeptikerne
Spesialsykepleier Ferhatovic forteller at mange av kollegene hennes ikke ønsker å ta vaksinen.
– Noen er veldig skeptiske og sier for eksempel at de har lest om forskning på nettavisene som sier at de ikke bør ta vaksinen. Vi prøver så godt vi kan å motivere dem til å ta vaksinen. Vaksinen er tema for morgenmøter og ved vaktskifter. Vi minner om hva som kan skje med pasientene dersom de ikke vaksinerer seg. Noen lar seg heldigvis overtale, sier hun.

Les om hvorfor Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksine til helsepersonell

I år har det vært mye debatt i avisene om hvorvidt influensavaksine burde være obligatorisk for helsepersonell med pasientkontakt. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det ikke er aktuelt å gjøre vaksinen obligatorisk i dag, men at han forventer at flere helsepersonell vaksinerer seg i fremtiden.
Ferhatovic synes det er bra at mange har sterke meninger om influensavaksinen og at det har vært mer debatt i år i mediene enn andre år.
– Jeg er glad for at det er debatt om dette utenfor sykehuset også. Det kan hende dette øker motivasjonen for ansatte til å ta vaksinen, sier Ferhatovic.

 

Ønsker du å ta influensavaksinen? Her finner du informasjon om sted og tidspunkter for vaksinering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: