8. november er det Radiografiens dag – Gratulerer med dagen!

Den 8. november er det 122 år siden Wilhelm Conrad Røntgen i 1895 oppdaget røntgenstrålene, og året etter, i 1896, ble de første røntgenbildene tatt i Norge.

Radiografene og stråleterapeutene er de profesjonene i helsevesenet som i dag viderefører arven etter Røntgens oppdagelser. Bildene som radiografen og stråleterapeuter tar, er ofte avgjørende for det videre behandlingsforløpet og pasientenes prognose. (Kilde Norsk radiografforbund)

Seminar på OUS
På OUS markerer Fagspesifikt nettverk for radiografer i OUS markerer dagen med et seminar for radiografer og stråleterapeuter. Også inviterte lærere og studenter fra radiografutdanningen på OsloMet og Norsk radiografforbund kommer. Totalt er det ca 170 påmeldte. Årets seminar har tittelen «Kunstig intelligens, fremtiden?».

IDOR= International day of Radiology har i år fokus på cardiac imaging og med ekspert intervjuer av dr Einar Hopp ved Rikshospitalet og Ylva Haig på radiologisk avdeling, Ullevål. Les intervjuet her: IDOr expert interviews og scroll ned til Norway.

På OUS jobber det radiografer, radiologer og stråleterapeuter. På bildet ser du den glade gjengen på radiologen på Ullevål sykehus.

Ruth-Mona-og-gjengen-4.jpg
På bildet fra venstre: seksjonsleder Ruth Mona Tjønneland, fagradiograf Håvard Bjørkedal, radiografene Reidun Orderdalen, Hanna Berg Vaule, Mari B. Schanche og fagradiograf Knut Lundby (Foto: Nina E. Gausdal Try)

 

Radiograf: Radiografen tar bilder ved hjelp av røntgenstråler, ultralyd- og MR-teknologi for å oppdage, behandle eller lindre sykdommer og lidelser hos pasientene. De fleste radiografer jobber med opptak og bearbeidelse av medisinske bilder. Dette kan gjøres ved hjelp av røntgenstråler eller med computer tomograf (CT), ultralyd, magnetisk resonans (MR) eller med nukleærmedisinske teknikker. Bildene brukes for å stille diagnose eller som grunnlag for stråleterapi, og det er derfor viktig at bildene holder høy kvalitet. (Les mer på Utdanning.no)

Stråleterapeut: Radiograf med videreutdanning i stråleterapi, kalles stråleterapeut. En viktig del av dagens kreftbehandling er stråleterapi.

Radiolog: Radiologer er leger med spesialisering innen det medisinske fagfeltet radiologi, som er læren om bruk av ioniserende stråler, lydbølger og elektromagnetiske bølger. Radiologer bruker bildeveiledede metoder som røntgen, CT, ultralyd, gjennomlysning og MR til å stille diagnose. Selve bildetakingen gjøres i de fleste tilfeller av radiografene. Radiologen analyserer bildene og gir tilbakemelding om diagnosen eller anbefaler videre utredning til klinikken og legen som har bedt om undersøkelsen.(Les mer på Utdanning.no)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: