Patologidag og fag

15. november markerer vi Patologi-dagen ved OUS. Kanskje du kan bruke dagen til å reflektere over at patologi er så mye mer enn hva folk tror?

– Patologi er mye mer enn å skjære i lik, sier Ying Chen, leder for patologiavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Når patologidagen skal markeres ønsker hun å snakke om fagets bredde. Om fagets viktighet. Og om et ønske om tilstrekkelige ressurser.

Sentralt i verdikjeden

– Har du tenkt på at all kreftbehandling er avhengig av patologi for å stille eksakt diagnose, spør Chen. – Vi er med i alle faser av mange behandlingsforløp. For eksempel ved tumor. Er den godartet eller ondartet? Hvilken type kreft? Er kreften aggressiv? Bør man operere, bestråle eller gi cellegift? Er det noe igjen etter behandling? Er det spredning til blodkar? Er dette en person som kan ha nytte av immunterapi? Svarene er det vi som har.

Patologifaget har lenge fått økende oppgaver med screeningarbeid og er sentralt plassert for persontilpasset medisin. Det er mye manuelt arbeid. Får man først et preparat må man håndtere det, studere det, for å se hvor en best kan gripe det an. Det handler om å kjenne igjen ørsmå variasjoner i utseende. Slikt krever erfaring og dybdekompetanse.

pat

Bilde: Ying Chen gratulerer alle som jobber med patologi med dagen (foto: Dag Kristiansen)

Preparater og kunnskapen for å tolke dem

– For oss er det ikke så enkelt som å ta en blodprøve og mate den inn i en maskin. Preparatene må noen ganger skjæres i og vurderes mens pasienten ligger på operasjonsbordet. De ørsmå nyansene i differensialdiagnostisering kan få betydelige konsekvenser om noe tolkes feil, sier Chen.

– Det handler om riktig diagnose til riktig tid. Men det er begrensede ressurser og det gjør at svarene noen ganger blir forsinket. Da blir behandlingen forsinket. Alt henger sammen og svartidene jobber vi mye med. Folk kan dø i kø, sier Chen.

Oslo universitetssykehus gratulerer alle som jobber med patologi med dagen. Takk for det viktige arbeidet dere gjør.

patdagstand2

Bilde: I dag er det stands på Ullevål, Radium og Rikshospitalet. Er det Twist de analyserer i mikroskopet? (foto: Dag Kristiansen)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: