Jeg har fått KOLS, hva gjør jeg nå?

Den 20. november er den internasjonale kolsdagen. Sykdommen kols gjør stor inngripen i pasientene som får den i sine liv. Det må tverrfaglig hjelp til for å mestre hverdagen.  

Har du først fått diagnosen kols må du mest sannsynlig leve med den resten av livet. Kols er en kronisk tilstand. Det er imidlertid mye du selv kan gjøre for å leve best mulig med kols. Røykeslutt, komme i gang med trening, og få kunnskap om hvordan du kan mestre en ny hverdag, kan gi god livskvalitet selv om livet ikke ble helt slik du hadde planlagt.

Kurs for lungesyke

Lungerehabiliteringsteamet ved Lungemedisinsk poliklinikk, OUS Ullevål tilbyr opplæring for dem som har fått diagnosen kols:

  • Kolsskolen – todagers kurs med undervisning i gruppe
  • Lungerehabiliteringskurs – 6-ukerskurs med undervisning, trening og individuell oppfølging.
  • Pårørendemøte om kols er også en del av lungerehabiliteringsteamets tilbud. Her har vi fokus på pårørendes rolle, og snakker bl.a om hvordan det er å stå ved siden av en som sliter med pusten.

d

Kursinnholdet

Lungerehabiliteringskurset går over seks uker, med to samlinger i uken. Hensikten er økt kunnskap, bedre sosialt, fysisk og psykisk funksjonsnivå og bedre livskvalitet. Kurset krever henvisning fra lege.

Lungerehabiliteringskurset støtter seg på erfaring og forskning som tilsier at opplæring og trening gir størst effekt. Metodisk går de tverrfaglig til verks med bla. gruppeundervisning og individuell oppfølging. Da får pasienten faglig hjelp av lege, sykepleier, sosionom, ergoterapeut, fysioterapeut og ernæringsfysiolog. I tillegg opplever mange psykososial støtte gjennom å møte andre pasienter i samme livssituasjon.

Lungerehabiliteringskurset er en «startpakke». Det er viktig at kursdeltakerne følger opp trening og livsstilsendringer også etter kurset. Ved behov får pasientene hjelp til dette.

Pasientene innkalles igjen et halvt år etter kursets slutt til en evaluering. Da tar de nye pusteprøver og gangtest, og de får en samtale om hvordan det har gått med målene de satte seg under kurset.

b.jpg

Bilde: Fra venstre Stine Monsen, Marit Heddan og Marit Fønstelien (Foto: Dag Kristiansen)

Kursdeltagerne

Det er omtrent like mange kvinner som menn som deltar på kursene. Kols er en sykdom som utvikles over tid. De fleste kursdeltakerne er fra 55 år og oppover. Alle grader av KOLS er representert, og noen har også andre lungelidelser.

Det er stor variasjon blant kolspasientene. Noen sliter med angst. Noen har dårlig samvittighet eller føler skam fordi de tenker at sykdommen er selvpåført. Mange føler stigmaen fra samfunnet som en byrde.

Kols er en usynlig sykdom. Det er vanskelig å måtte fortelle og forklare hele tiden når det du lider av ikke synes på utsiden. Symptombelastningen kan variere fra dag til dag. Mange ser at du klarer mye i hverdagen, men få ser hva det koster å få til det du klarer.

På verdens KOLS-dag er det viktig at disse pasientene blir sett og hørt. Og de kan bli sett og hørt også ved å gi en stemme til dem som kjenner dem og som jobber for å øke deres livskvalitet i møte med en alvorlig sykdom, nemlig det tverrfaglige teamet som står bak opplæringstilbudet ved Enhet for lungerehabilitering.

Les mer om kols på internettsidene til Oslo universitetssykehus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: