Blodbanken fyller 70 år

Takket være blodgivere kan tusenvis av nordmenn hvert år overleve sykdommer som kreft, kompliserte fødsler, store ulykker og brannskader. I desember er det 70 år siden den første blodbanken i Norge ble etablert.

-Det er viktig å gi blod. Plutselig trenger du det selv, eller kjenner noen som trenger det, sier Kristian Kluge.

Kluge har vært blodgiver siden 2006, og var innom Blodbanken i dag. Etter tapping ble det kake, for Blodbanken fyller år! Norges første blodbank ble nemlig opprettet på Ullevål sykehus i desember 1948.Blodbanken fyller år

Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Det er derfor viktig med rekruttering av nye givere. I snitt har OUS om lag 20 nye givere per dag.

-Dette er en god dag, sier sykepleier Susanne Ross. Klokken 11:00 i dag hadde vi allerede 60 givere. Blod er ferskvare, så det er fint å få fylt opp litt ekstra før helgen.

Selve blodtappingen tar cirka 8 minutter. Først fyller giveren ut et skjema med spørsmål om helsetilstand og smitterisiko. Dette går en sykepleier gjennom sammen med giveren. Etter tappingen hviler giveren i ti minutter. Det tar ikke lang tid å bidra til å redde liv.

I sommer ble lokalene pusset opp. Gamle og nye givere blir nå møtt med lyse og trivelige lokaler og nye stoler. Og i dag med kake i tillegg. Gratulerer med 70 år!

Ønsker du å bidra? Registrer deg som blodgiver på www.blodbanken-oslo.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: