Lungemedisinsk sengepost har 95 prosent vaksinasjonsdekning!

Antallet influensavaksinerte ansatte ved OUS øker. Ved lungemedisinsk sengepost har nesten alle de ansatte tatt vaksine.

På bare ett år har tallet influensavaksinerte ansatte ved sengeposten steget fra 80 til 95 prosent. Seksjonsleder Johanna Costinger har oppskriften på suksessen.
– Dette har vi fått til takket være vår fagsykepleier Cine Kronhaug og samarbeid med utplasserte studenter. Vi har hatt en egen stasjon for influensavaksinering hvor studentene har fått vaksinere seg selv og de andre ansatte. En glimrende mulighet for dem å lære om vaksinasjon i praksis, sier hun.
– Jeg er veldig fornøyd med resultatet! Dette skal vi feire med kake på neste personalmøte, legger Costinger til.

Informasjon, informasjon, informasjon!
OUS ønsker at flest mulig av de ansatte skal vaksinere seg mot influensa. Fordi helsepersonell kan smitte pasienter med influensa selv om de ikke er syke selv, er det veldig viktig at helsepersonell tar influensavaksine. I fjor tok 54 prosent av alle OUS-ansatte vaksinen. I år ligger målet 80 prosent vaksinasjonsdekning, et mål lungemedisinsk sengepost har passert med glans.
Både tilstrekkelig informasjon og praktisk mulighet til å ta vaksinen må til for at flere skal ta vaksinen, mener fagsykepleier Cine Kronhaug. Hun har ansvaret for vaksinasjonen av de ansatte på sengeposten.
– I år har vi satt av mer tid til å informere. Det er frivillig å ta vaksinen, så det er viktig at vi gjør dette på en balansert måte og at folk ikke føler seg presset. Influensavaksinen var tema på fire morgenmøter med besøk av Avdeling for smittevern. I tillegg har det blitt arrangert to lunsjer av medisinsk klinikk med dette som tema, forteller Kronhaug.

Sårbare pasienter
Hver og en av de ansatte får direkte spørsmål om de vil la seg vaksinere, noe som deretter føres inn i to skjemaer. Slik får man god oversikt og slipper å spørre ansatte på nytt dersom de ikke ønsker å vaksinere seg.
Sykepleier Marie B. Gjessing er blant dem som bærer buttons med «#Influensavaksinert på avdelingen.
— Jeg tar influensavaksine for å beskytte pasientene og for å unngå å bli syk selv. Vi har mange sårbare pasienter på lungemedisinsk sengepost. Mange av pasientene er eldre og har KOLS. For dem kan det være farlig å få influensa. Derfor er det viktig at vi vaksinerer oss, sier hun.
Gjessing synes det ikke er plagsomt at influensavaksinen er et gjentakende tema som diskuteres om høsten.
— Jeg synes det er greit at informasjonen om vaksinen gjentas noen ganger, slik at vi ikke glemmer å ta vaksinen. Samtidig er det viktig at vaksinen er lett tilgjengelig og at vi kan sette den på hverandre når det er rolig på sengeposten, sier hun.

Bør vaksinen være obligatorisk?
I høst har debatten rast om at influensavaksine burde være obligatorisk for helsepersonell som har kontakt med pasienter. Kronhaug og seksjonsleder Costinger synes influensavaksinen burde være obligatorisk på deres enhet.
— Pasientene sliter med å puste når de kommer til oss. For dem kan det være livstruende å bli smittet med influensa. I alle fall for oss som jobber med såpass dårlige pasienter burde det være obligatorisk med vaksine. Jeg synes godt at vi kan være en rollemodell for sykehuset, sier Costinger.
– Det er også smart å ta vaksinen for å minimere sykefraværet. Aller helst ønsker jeg at helsepersonell skal ta vaksinen frivillig. Jeg synes alle burde la seg vaksinere, men jeg er imot tvang. Jeg tror det nytter med mer informasjonsarbeid, vi ser jo at det virker, sier Kronhaug.

Lungemedisinsk-sengepost-600px-jpg
Lungemedisinsk sengepost gjør alt de kan for at de ansatte skal ta influensavaksine, forteller (fra venstre) sykepleier Marie B. Gjessing, seksjonsleder Johanna Costinger og fagsykepleier Cine Kronhaug. Foto: Elin B. Øvrebø

Rekordmange har tatt vaksinen
28.november var den siste dagen med fellesvaksinering på OUS. Tall fra Avdeling for smittevern viser at rundt 14.500 ansatte har vaksinert seg, noe som gir en vaksinasjonsdekning på rundt 73 prosent. Så høye tall har vi ikke hatt tidligere og vi kan dermed glede oss over ny rekord!
— Det er gledelig at lungemedisinsk avdeling på Ullevål har fått høy vaksinasjonsdekning gjennom målrettet arbeid med bedre informasjon og tilgjengelighet. Vi i Avdeling for smittevern vil gi ros til alle som har bidratt til rekordhøy vaksinasjonsdekning i høst. Mange har vist stort engasjement og imponerende kreativitet for at flest mulig av de mange tusen ansatte i OUS skal få influensavaksine. Hver ekstra vaksine bidrar til bedre beskyttelse av pasientene våre, sier overlege Ragnhild Raastad ved Avdeling for smittevern.

Du kan fortsatt ta vaksinen!
Det er fortsatt ikke for sent å ta vaksinen for de som ønsker dette. Avdeling for smittevern setter nemlig opp én ekstra dag for vaksinasjon torsdag 6. desember.

Her kan du ta vaksinen på torsdag:

Rikshospitalet, Aker og Radiumhospitalet: ved kantina klokken 10-13.

Ullevål: ved KIS-senteret og Hovedinngangen klokken 07.15-09.15 (byr på varme boller og kaffe!), og Hovedinngangen kl. 13-15. I tillegg vil det være mobile vaksinasjonsstasjoner på enkelte avdelinger klokken 10-12.

Så da klarer vi kanskje målet på 80 prosent likevel?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: