20 millioner til forskning på benmargskreft

Overlege Fredrik Schjesvold, leder av Oslo myelomatosesenter, er tildelt 20 millioner til REMNANT-studien der man skal finne ut hvordan man så tidlig som mulig skal komme inn med behandling når pasienten har tilbakefall, og om dette kan bedre overlevelsen.

Myelomatose, eller benmargskreft, er en sykdom med mange behandlingslinjer, der man tradisjonelt har behandlet tilbakefall når pasientene har blitt påvirket av sykdommen igjen.

-I de siste årene har det blitt vanligere å behandle når man ser en stor økning av sykdomsmengden selv om dette ikke er fulgt av symptomer, og denne tilnærmingen har gitt bedre resultater, forklarer Schjesvold.

Likevel er situasjonen slik at de fleste pasienter har tilnærmet like mye sykdomsmengde når de får tilbakefallsbehandling, og dette leder til dårligere medikamenttoleranse og mer resistensutvikling.

– I denne studien skal vi randomisere, det vil si loddtrekning mellom å angripe sykdommen igjen ved det tidligste tegn på sykdommen, med sykdomsmengde helt ned til  1/10.000-del av det nivået vi per i dag starter behandling igjen på. Vi tror dette vil gi betydelig lengre overlevelse ved tilbakefallsbehandling, sier Schjesvold.

Umulig uten betydelige midler
Han forteller videre at dette er en studie uten midler fra industrien, og at det er umulig å gjøre slike studier uten betydelige midler. Offentlige midler som dette gjør det derfor mulig å gjennomføre.

-Det er et betydelig ansvar å få slike midler, og vi håper vi kan levere som planlagt. Vi er i gang, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, avslutter Schjesvold.

Det er Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning (KLINBEFORSK) har tildelt midlene. Dette er et av fire prosjekter ved OUS som ble tildelt midler. I tillegg fikk to prosjekter fra St. Olavs hospital i Trondheim og et fra Helse Bergen midler på mellom 15 og 20 millioner.

Tittel på studien er The REMNANT study – Does early treatment of relapse increase survival in myeloma?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: