Blodbanken fyller 70 år

Takket være blodgivere kan tusenvis av nordmenn hvert år overleve sykdommer som kreft, kompliserte fødsler, store ulykker og brannskader. I desember er det 70 år siden den første blodbanken i Norge ble etablert.

-Det er viktig å gi blod. Plutselig trenger du det selv, eller kjenner noen som trenger det, sier Kristian Kluge.

Kluge har vært blodgiver siden 2006, og var innom Blodbanken i dag. Etter tapping ble det kake, for Blodbanken fyller år! Norges første blodbank ble nemlig opprettet på Ullevål sykehus i desember 1948.

IMG_1305 (2)
Kristian Kluge har vært blodgiver siden 2006. Når han var innom sist ble det kake. Vi takker Kristian og alle andre blodgivere for deres viktige bidrag.

Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Det er derfor viktig med rekruttering av nye givere. I snitt har OUS om lag 20 nye givere per dag.

-Dette er en god dag, sier sykepleier Susanne Ross. Klokken 11:00 i dag hadde vi allerede 60 givere. Blod er ferskvare, så det er fint å få fylt opp litt ekstra før helgen.

Selve blodtappingen tar cirka 8 minutter. Først fyller giveren ut et skjema med spørsmål om helsetilstand og smitterisiko. Dette går en sykepleier gjennom sammen med giveren. Etter tappingen hviler giveren i ti minutter. Det tar ikke lang tid å bidra til å redde liv.

I sommer ble lokalene pusset opp. Gamle og nye givere blir nå møtt med lyse og trivelige lokaler og nye stoler. Og i dag med kake i tillegg. Gratulerer med 70 år!

Ønsker du å bidra? Registrer deg som blodgiver på www.blodbanken-oslo.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: