4 gode vaner på SSE og utdanningsmidler for 2019

I 2018 fikk SSE utdanningstilskudd for å trene opp personalet i pasientkommunikasjon og 4 gode vaner. Nå er midler for 2019 lyst ut og du kan søke for ditt prosjekt.

På SSE tar de pasientkommunikasjon på alvor. De er bekymret over hva dårlig kommunikasjon med pasienten kan ha for konsekvenser og de ønsker å fostre gode holdninger. Etter erfaringer fra kurs med Bård Fossli Jensen og «Som Sagt» fant de inspirasjonen de trengte til å gjøre noe med det. Men å løfte et helt kollegium samtidig er kostbart. – Vi var nødt til å finne en praktisk gjennomførbar metode, sier Hilde Nordahl Karterud som er psykiatrisk sykepleier en av ildsjelene i prosjektet.

4 gode vaner

Med forankring i ledelsen fant de frem til «4 gode vaner» som er en pasientkommunikasjonsmodell importert fra USA til blant annet Diakonhjemmet. Det fine med opplegget rundt 4 gode vaner er at det baserer seg på opplæring av noen nøkkelpersoner som ved hjelp av programmet settes i stand til å videreformidle dette til andre kollegaer som instruktører. Instruktørene utdanner nye instruktører og slik kan innholdet spres til en stor organisasjon uten at investeringen blir for høy.

e

Bilde: Lommekort med 4 gode vaner (foto: Dag Kristiansen)

«4 gode vaner» bygger på en metode fra Kayser Permanente i USA (the four habits model). Kort fortalt tar den utgangspunkt i faser i en pasientsamtale der klinikeren kan være seg bevisst på grep som kan tas for å møte pasienten på en bedre måte. Disse grepene er i hovedtrekk oppsummert som «invester i begynnelsen (1)», «utforsk pasientens perspektiv (2)», «vis empati (3)» og «invester i avslutningen (4)». Elementer fra denne teorimodellen er med i den nye utdanningen av leger i spesialisering og i pasientsikkerhetsprogrammet «Bare Spør», som du kan lese mer om her.

Diakonhjemmet tilbyr kurs i 4 gode vaner.

Søknad om utdanningsmidler

De så at målsetting og innhold i prosjektet var sammenfallende med kriteriene for utlysningen av årets utdanningsmidler og bestemte seg for å søke. – Vi søkte i utgangspunktet om midler til å dekke opplæring av tre ansatte som igjen kunne lære opp neste ledd internt hos oss. Vi la frem plan og budsjett i søknaden om midler, sier Ellen Kjendbakke, utdanningsleder ved SSE.

b.jpg

Bilde: Hilde Karterud og Ellen Sundland Kjendbakke traff blink med søknaden i 2018 og resultatet er et faglig løft for pasientkommunikasjon (foto: Dag Kristiansen)

– Vi syntes dette prosjektet traff godt, men vi utfordret dem på om prosjektet fortsatt var gjennomførbart med mindre midler enn de hadde søkt om. Det var det, og de fikk derfor midler fra sykehuset til dette prosjektet, sier Cathrine Ørehagen i Utdanningsavdelingen. – Vi kom frem til at vi kunne dekke deler av kostnaden i prosjektet selv, men fikk veldig nyttig drahjelp med disse pengene, sier Kjendbakke.

Ny utlysning for 2019

Cathrine Ørehagen og hennes kollegaer i Utdanningsseksjonen i Stab forskning, innovasjon og utdanning er nå klare med midler for 2019. Hun synes prosjektet som SSE søkte midler til er et godt eksempel på arbeid de ønsker å støtte.

– Prosjektet hadde som mål å øke kompetanse og styrke ikke-tekniske ferdigheter. De la opp til frikjøp av personell for opplæring og videreopplæring. Det var gjennomførbart og forankret i ledelsen og var et løft som ikke nødvendigvis burde dekkes av normalt driftsbudsjett. De fulgte kravspesifikasjonene og la fram en detaljert og god plan. Derfor fikk de ja på søknaden sin, sier Ørehagen.

Stort behov og stor interesse

Kriteriene for tildeling i 2019 er de samme som i fjor. Søknadsfristen er 8. februar, så innen den tid må du og ditt arbeidssted ha formulert en plan og sendt den avgårde. Kanskje blir ditt prosjekt et av de heldige?

– Utdanningsmidlene for 2018 var på 1 000 000, og vi mottok søknader på til sammen 4,3 millioner kroner. Så det er gitt at ikke alle får. Samtidig viser det at det er et stort behov for utdanningsmidler der ute i driften. Og det er jo både gledelig og litt trist. Gledelig at det er så stort engasjement der ute. Trist at ikke alle kan få, for det er så mange som brenner for sine saker og prosjekter, sier Ørehagen.

Om du er en av de heldige som får tilskudd fra utdanningsmidlene så får du kanskje den drahjelpen du trenger til å få igangsatt ditt prosjekt. Cathrine Ørehagen og hennes kollegaer sitter spent og venter på å høre fra deg.

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: