OUS-lege med bok om de første kvinnelige legene

Cappelen Damms lokale var fylt til randen da overlege og forfatter Cecilie Arentz-Hansen nylig lanserte boken «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed». En bok som tar for seg historien om de første kvinnelige legene i Norge og deres kamp for retten til å utdanne seg.

Cecilie Arentz-Hansen
Cecilie Arentz-Hansen er enhetsleder og overlege for Raskere tilbake ved Nydalen DPS

-Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed handler om noen modige kvinner som ble leger for litt over hundre år siden. De gikk inn i underprioriterte områder av medisinen, og var sterkt preget av kvinnesakens idealer. Det gjorde at de påtok seg opplysningsarbeid, blant annet reiste flere av dem rundt i landet og holdt foredrag. Og så arbeidet de for bedre kvinnehelse, fødselshjelp og barselomsorg, engasjerte seg i tuberkulosebekjempelse, i ernæringsvitenskap og forskning. Deres historie viser hvordan menneskesyn og maktfordeling var avgjørende for den enkeltes muligheter og rettigheter, men også hvordan de ble en ny og vital ressurs for andre. I sin samtid var de kjente og synlige, også i politiske spørsmål som for eksempel stemmerettskampen. Siden ble de stort sett glemt.-Som lege har jeg tenkt at det ikke er riktig at de er blitt glemt. Da kan man jo lett tro at de ikke var viktige eller drev det til noe, ingen ting er mer feil, derfor ønsket jeg også å skrive denne boken, forklarer forfatter Cecilie Arentz-Hansen engasjert.

Lite beskrevet fra før
De første kvinnelige legene er lite beskrevet fra før og Arentz-Hansen forteller om en intens og morsom research-prosess bestående av etterforskning, analyse og skriving, litt om hverandre.

– Det har vært en intens jakt i datidens aviser og tidsskrifter, i brev de skrev og medisinske meldeskjemaer som de fylte ut. Jeg har vært i forvaltningens arkiver og funnet saker de var involvert i, sporet opp slektninger som har hjulpet meg med opplysninger og fotografier. Videre har jeg vært hos Frelsesarmeen og Sebbelows Stiftelse, for de første kvinnelige legene arbeidet mye med ugifte mødre og såkalte ”uegte barn”, blant annet hos disse institusjonene. Disse funnene vurdert opp mot det man vet fra før og om tiden det utspilte seg i, har gjort at det har dannet seg en historie som jeg har skrevet ned, forteller hun.

Hvem er målgruppen for boken?
– Enhver som er opptatt av historie eller som er interessert i frigjøringskamper, pionerer eller kvinnesak. Helsepersonell er en naturlig målgruppe fordi boken viser hvordan sterke motsetninger utspilte seg nettopp på vår scene. I tillegg inneholder den naturligvis en del medisinsk historie. Mine døtre leser den nå. Det skal noe til at unge folk griper til en bok om historie, men hvis en og annen student for eksempel leste den, da ville jeg bli glad!

Bilde, bokcover, kvinder med begavelse for lægevirksomhed

Hvordan vil du beskrive boken?
– Den er en gruppebiografi. Jeg har tatt med de som ble ferdigutdannet på slutten av 1800-tallet til og med år 1900. Det var 19 kvinner. Tidsrammen er lagt fra begynnelsen av 1880-årene til 1915, selv om boken har tematiske utløpere som strekker seg lengre. En trenger ikke kunne noe om helse eller medisin for å lese den, jeg har brukt et vanlig språk, men man vil lære litt om den medisinske virkeligheten da de for eksempel ikke hadde antibiotika.

Hva vil du oppnå med Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed?
– Jeg vil at disse pionerenes historie skal bli kjent. De var viktige leger og samfunnsaktører da de levde. De drev utviklingen videre, men det hadde også sin pris. Flere markante medisinere gikk langt i å motarbeide dem. Frigjøringskamper forekommer hele tiden, hos oss og ellers i verden. Ingenting er statisk, vi kommer fra et sted og går mot noe. Vi må hele tiden passe på. Også etablerte rettigheter og goder kan bli satt under press. Hver frigjøringshistorie er unik, men det finnes noen elementer som går igjen. Det synes jeg at historien om de første kvinnelige legene får godt frem.

Cecilie Arentz-Hansen lansering 1
 Responsen så langt har vært positiv og jeg har fått tilbakemeldinger på at dette er en viktig bok. Det store oppmøte på lanseringen kan tyde på at den skaper nysgjerrighet og interesse i forskjellige miljøer. Men boka er jo nylig kommet ut, så nå får vi se, forteller forfatteren. Her er hun avbildet mens hun signerer et eksemplar av boken.

Cecilie Arentz-Hansen arbeider som spesialist i psykiatri samt enhetsleder og overlege for Raskere tilbake ved Nydalen DPS, Oslo universitetssykehus.

I tillegg til boken Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed har Arentz-Hansen tidligere gitt ut bøkene Legevakthåndboken (sammen med Kåre Moen), Gjør noe, da! En førstehjelpsbok for ungdomsskolen (sammen med Mads Gilbert og Kåre Moen), Lommelegen (sammen med Kåre Moen), og Kan røde hunder få ørebetennelse? En barnebok om sykdommer (sammen med Vigdis Hjorth). Sammen med flere grunnla hun også helsenettstedet lommlegen.no.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: