Personvernsendringer i e-resept

Fra 1. januar 2019 trer forskriftsendringer for pasientens legemiddelliste i kraft. Det er ikke lenger er et krav at leger må innhente samtykke fra pasienten for å kunne se pasientens legemidler i Reseptformidleren. 

Pasienten vil i stedet få en rettighet til å kunne blokkere helsepersonell fra tilgangen til å se sine legemidler. Dette kan de selv gjøre på helsenorge.no, eller de kan få hjelp til det ved å ringe 800HELSE.

Endringen er viktig for å redusere antall uaktuelle resepter i Reseptformidleren, som er en kjent utfordring i e-resept i dag. Mange leger har gitt tilbakemelding om at innhentingen av samtykke er et hinder for gode arbeidsprosesser knyttet til legemiddelbehandling og dermed gjør det vanskelig å rydde i uaktuelle resepter. Med uaktuelle resepter menes resepter som pasienten ikke skal benytte og som skulle ha vært tilbakekalt. Uaktuelle resepter gir først og fremst en risiko for feil legemiddelbruk og utgjør derfor en risiko for pasientsikkerheten.

I tillegg er regelverksendringene et nødvendig skritt på vei for å realisere pasientens legemiddelliste, ettersom det vil bli mulig å lagre innhold utover kun reseptinformasjon. Først med dette vil legemiddellisten vise det pasienten faktisk bruker og dermed sikre god kvalitet på legemiddellisten. En rydding i uaktuelle resepter er et første steg og en viktig forberedelse for å ta i bruk pasientens legemiddelliste.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: