Pasientene får digital tilgang til ventelistebrev

Fra 2019 skal Oslo universitetssykehus sende ut ventelistebrev til pasienter på den nasjonale portalen helsenorge.no eller til pasientens digitale postkasse Digipost eller e-Boks.

may-cicilie-176px-feb-2017
Lokal prosjektleder May Cicilie Voldhaug

– Vi ønsker at pasientene skal ha enkel tilgang til ventelistebrevet sitt digitalt. Når pasienten får brev digitalt, får han/hun mulighet til å se brevet med en gang det er sendt og slipper å vente til det kommer i posten. Pasientene vil også kunne gjenfinne brevet i sitt digitale arkiv på Helsenorge.no. Helsepersonell skal oppleve at de gir bedre sørvis og at tjenesten ikke innebærer merarbeid, sier May Cicilie Voldhaug, lokal prosjektleder i Oslo universitetssykehus.

Ventelistebrev deles inn i fem brevtyper: Svar på førstegangs henvisning, svar på videresendte henvisninger, innkallingsbrev, kapasitetsbrev og andre brev. Målsetningen ved Oslo universitetssykehus er at minimum 60 prosent av alle ventelistebrev skal sendes digitalt innen 2020, og den langsiktige målsetningen er at alle brev fra DIPS på papir skal avvikles.

– Dette innebærer et omfattende arbeid med å digitalisere informasjon til pasient i brev, enten via fraser eller lenker til sykehusets nettside eller til helsenorge.no, sier Voldhaug.

Mange ulike vedlegg til brevene

Helseforetakene i Helse Sør-Øst sender ut ca. 3,3 millioner ventelistebrev til pasienter fra DIPS i året. OUS står for nærmere 900.000 av disse. I en kartlegging av vedlegg til ventelistebrev er det identifisert ca. 530 ulike vedlegg, som informasjonsskriv, brosjyrer, kart, skjema, rekvisisjoner, svarkonvolutter og prøveglass. Brev med vedlegg som rekvisisjonsark for laboratorieundersøkelser, urinprøveglass og MRSA-prøve er ikke gjenstand for digitalisering og må håndteres slik som i dag eller ved endrede rutiner.
brev-2
Hva skjer når?

I løpet av 2019 innføres løsningen i Oslo universitetssykehus. En mer detaljert plan kommer og vil bli publisert på intranettsiden tll Regionale kliniske løsninger (RKL). Samtidig med dette foregår arbeidet med å digitalisere informasjon fra vedlegg til sykehusets nettside, helsenorge.no eller som tekst i selve brevet.

Brev på Helsenorge.no

Tjenesten er en del av den nasjonale helseportalen helsenorge.no som forvaltes av Direktoratet for e-helse. Brevene vil være tilgjengelig her eller på Digipost og e-Boks for de pasientene som har opprettet digital postkasse. Pasienter som har reservert seg mot å være digitalt aktive, får brevet sendt til folkeregistrert adresse.

Slik er tjenesten
Prosjekt digital utsending av brev bruker en teknisk løsning for å sende brev til pasienter fra elektronisk pasientjournal (DIPS) til sikker digital postkasse med tilhørende utskriftstjeneste. I stedet for å skrive ut brevet kan helsepersonell velge å sende brevet digitalt, også om pasienten ikke er digital. Pasienten vil deretter motta brevet på helsenorge.no eller i sin digitale postkasse.

Helsepersonell kan velge å sende brevet på papir dersom det er medisinske eller andre forhold som krever dette, på tross av at pasienten er digital aktiv.

Barn under 16 år vil ikke få digital post. De vil motta brev slik som de gjør i dag.

Hva kan sendes digitalt?

Det som kan sendes digitalt ved etablering av løsningen, er ventelistebrev som ikke har fysiske vedlegg som tillegg til brev til pasient. Ventelistebrev som sendes ut sammen med f.eks. svarkonvolutter, blanketter, urinprøveglass, blodprøverekvisisjoner og liknende må håndteres som i dag med lokal utskrift og manuell pakking i konvolutt.

E-læringskurs

Det arbeides med å utvikle et e-læringskurs i forbindelse med innføringen av digitale ventelistebrev. Dette arbeidet vil vi starte på nå snarlig.

Hva er «Digitale brev»?

Digitale brev er et delprosjekt under Digitale innbyggertjenester HSØ, som er et prosjekt under Program for Regional klinisk løsning (RKL) i Helse Sør-Øst. Prosjektet vil innføre flere digitale pasienttjenester i årene fremover. Digital utsending av brev er den andre tjenesten som innføres.

Les mer om digital utsending av brev

Se ofte stilte spørsmål og svar

For mer informasjon:

Ta kontakt med May Cicilie Voldhaug, lokal prosjektleder for digitalisering av brev i Oslo universitetssykehus, mail: mayvol@ous-hf.no eller mobiltelefon: 938 94 093

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: