Akuttpsykiatrisk avdeling halverte bruken av mekaniske tvangsmidler på ett år

Tekst: Lars Løvhaug, Fag- og kvalitetsrådgiver ved Akuttpsykiatrisk avdeling

På ett år har Akuttpsykiatrisk avdeling halvert bruken av mekaniske tvangsmidler. Dette som et resultat av en målrettet innsats av alle yrkesgrupper gjennom flere år.

I 2017 ble det gjort 163 vedtak om bruk av mekaniske tvangsmidler ved Akuttpsykiatrisk avdeling. I 2018 var tallet redusert til 82.

Det er en ønsket politisk og faglig utvikling å redusere bruken av tvangsmidler i psykisk helsevern. Å bruke et tvangsmiddel er et sikkerhetstiltak når alle andre tilnærminger er prøvd for å hindre at pasienten skader seg selv eller andre. Ved Akuttpsykiatrisk avdeling har det ikke vært en økning i alvorlige personalskader etter at bruken av mekanisk tvang er halvert.

fasilitator nils davik gjennomgår dagens læringsmål i simulering med ansatte i avdelingen.
Fasilitator Nils Davik gjennomgår dagens læringsmål i simulering med ansatte i avdelingen.
Foto: Lars Løvhaug

Avdelingen har arbeidet mye med å trene opp ansatte i deeskalerende kommunikasjon, og å ta i bruk andre tiltak som kan roe ned en pasient som oppleves truende eller viser aggressiv atferd.

Akuttpsykiatrisk avdeling har en egen sikkerhets- og samhandlingsgruppe som ledes av Øyvind Barstad. Hver uke trener gruppen personalet i hvordan håndtere urolige og aggressive pasienter. Undervisningen består av både teori, praktisk trening og simulering av situasjoner som kan oppstå i avdelingen.

leder av sikkerhets- og samhandlingsgruppa Øyvind barstad.
Øyvind Barstad.
Foto: Lars Løvhaug

Bruk av mekaniske tvangsmidler kan oppleves som særlig inngripende både for pasienten og personale. Andre alternativer  er kortvarig fastholding og isolasjon. De siste årene har man ved Akuttpsykiatrisk avdeling sett en dreining i bruk, fra mekaniske tvangsmidler til kortvarig fastholding og isolasjon. Dette har særlig gitt utslag i varigheten pasienten er underlagt tvangsmiddel, som er betydelig kortere ved bruk av kortvarig fastholding og isolasjon.

I juni 2018 vedtok Akuttpsykiatrisk avdeling å følge de aller fleste anbefalinger i rapporten Prosjekt redusert bruk av tvangsmidler i psykisk helsevern i Helse Sør-Øst. I rapporten beskrives og argumenteres det for en trinnvis tilnærming til bruk av tvangsmidler der kortvarig fastholding og isolasjon alltid skal prøves før mekaniske tvangsmidler eller korttidsvirkende legemidler. Etter Arbeidstilsynets besøk på avdelingen i februar i fjor, har avdelingen også doblet treningstilbudet til de ansatte, slik at nattevakter, LiS-er og ekstravakter også får tilstrekkelig trening.

For å få til en endring av praksis over tid er det viktig med et kontinuerlig fokus. Ved avdelingen arrangeres månedlige HMS-møter der tvangsmiddelbruk for siste måned gjennomgås og drøftes av ledelsen samt verneombudene i avdelingen.

fasilitatorene nils davik og stine farstad etter dagens simulering
Fasilitatorene Nils Davik og Stine Farstad smiler fornøyd etter nok en lærerik og interessant simulering.
Foto: Lars Løvhaug

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: