Når kan jeg sperre for journalinnsyn?

I august får pasienter tilgang til å lese journaldokumenter og se loggen over hvem som har vært inne og sett i journalen deres på helsenorge.no. Men hva gjør du hvis dette kan være en trussel for deg som har dokumentert i journalen? 

– Hvis helsepersonell opplever å bli truet og frykter for at navnet deres skal bli eksponert for pasienten, eller det er fare for pasientens liv og helse, kan det være behov for å sperre for pasientens innsyn i enkeltdokumenter og logg. Det er derfor viktig at alle ansatte som jobber i pasientjournalen vet hvordan de kan sikre seg hvis slike situasjoner skulle oppstå, sier Hilde Myhren som er systemeier for DIPS ved Oslo universitetssykehus.

Obligatorisk e-læring

– Det viktigste tiltaket for å redusere risiko for trusler, er kunnskap om tjenesten og opplæring i hvordan man sperrer for innsyn i DIPS. Det er klinikkleders ansvar å sørge for at alle ansatte gjennomgår e-læringskurset «Elektronisk pasienttilgang til journal og logg» for å vite hvordan man skal håndtere slike situasjoner, sier Myhren.

Tirsdag 29. januar presenterte hun risikovurderingen som er gjort av logg på helsenorge.no for klinikklederne i OUS. En av risikoene ved digital tilgang til journaldokumenter, er at det er enklere å legge disse ut i sosiale medier.

hilde-stc3a5ende
Hilde Myhren, systemeier for DIPS ved Oslo universitetssykehus.

–Helsepersonell må fortløpende må ta stilling til om det er noen journalopplysninger som av lovmessig eller faglig grunn ikke skal vises i den digitale tjenesten, og så forhindre visningen av disse. I ledermøtet ble det besluttet at enheter som vurderer at risikoen for sine ansatte er særlig høy, må legge stor vekt på god informasjon og opplæring, sier Myhren.

Men foreløpig er det få OUS-ansatte som har tatt det 20 minutter lange e-læringskurset.

– Kun 12 prosent av DIPS-brukerne i Oslo universitetssykehus har tatt e-læringskurset. Ved øvrige foretak i regionen er tallene langt bedre. Sørlandet sykehus er ett av sykehusene som ligger best an med 62 prosent, mens 43 prosent av brukerne på Ahus har gjennomført kurset, sier Myhren.

Hva er nytt?

Pasienten har en juridisk rett til å se hvem som har vært inne i hans eller hennes journal, uansett om oppslaget er grunnet i helsehjelp eller administrasjon. Dette er ikke nytt. Det nye er at tjenesten nå blir tilgjengelig på nettet på portalen helsenorge.no og vil omfatte enheter også i psykisk helse og rus, med unntak av rettspsykiatriske pasienter.

I dag har pasienter ved alle enheter i somatikken ved OUS, innsyn i journaldokumenter via Min Journal.  Det betyr at ansattes navn, rolle og avdeling er synlig for hvert dokument som er skrevet, men når innsynsloggen nå blir tilgjengelig digitalt, vil flere navn enn de som har dokumentert i journalen, bli eksponert. Loggen vises først etter 7 dager.

– Alle pasienter skal være trygge på at pasientinformasjonen deres blir håndtert på en god måte, og de skal oppleve å ha kontroll over egne personopplysninger. Å gi pasienten innsyn i loggen over hvem som har vært inne i journalen er en naturlig del av innsyn i egen journal, sier Myhren.

Lanseres 30. august

Tjenesten lanseres for alle innbyggere i Helse Sør-Øst 30. august. Da vil pasienter kunne se journaldokumenter og logg over hvem som har vært inne i journalen tilbake til 15. oktober 2018. Helse Nord og Helse Vest har allerede innført løsningen og undersøkelser viser at et stort flertall av pasientene opplever større trygghet og forutsigbarhet.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: