Meslingtilfelle påvist i Oslo

Det er oppdaget ett tilfelle av meslinger i Oslo. Den syke personen har vært på Oslo legevakt, og Oslo kommune arbeider med å kontakte personer som kan ha blitt utsatt for smitte.

Oslo universitetssykehus har allerede hatt noen pasienter som opplyser at de har vært eksponert.

Ragnhild-Raastad
Ragnhild Raastad, overlege ved Avdeling for smittevern

– Vi må være forberedt på at ulike enheter i Oslo universitetssykehus vil måtte håndtere eksponerte pasienter og pårørende i dagene framover, sier Ragnhild Raastad, overlege ved Avdeling for smittevern. Risikoen for at ansatte i OUS vil bli smittet av meslinger som relativt liten, men vi opplever at mange har spørsmål om vaksinasjon og smitteverntiltak.

Symptomer på meslinger

Meslinger starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. Hvite flekker i munnen kan forekome. Etter de første dagene kan man bli litt bedre, før man på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner. Om man har symptomer som kan gi mistanke om meslinger, anbefales det at man kontakter lege/helsetjeneste på telefon før man møter opp til undersøkelse.

Når skal smitteverntiltak iverksettes?

Pasienter som har vært innom Allmennlegevakta i Storgata tirsdag 12. mars mellom kl. 10 og 17 og søndag 17. mars mellom kl. 14 og 18 kan ha vært utsatt for smitte. Hvis pasienten ikke tidligere har gjennomgått meslinger eller er vaksinert, skal man vurdere luftsmitteregime, se eHåndbok dokID 19395 Isolering ved luftsmitte.

Behov for smitteverntiltak opphører etter 27. mars for personer som kan ha vært eksponert 12. mars og 1. april for personer som kan ha vært eksponert 17. mars.

Ansatte som har vært i kontakt med pasienter som kan være smitteførende, kan bli smittet om de ikke er immune gjennom vaksinasjon eller gjennomgått sykdom. Om du kan ha vært utsatt for smitte, anbefales det at du kontakter Arbeidsmiljøavdelingens ekspedisjon på tlf. 230 75880 eller Avd. for smittevern på tlf. 230 73100 for vurdering.

Hvem bør vaksineres?

Det er dessverre økende forekomst av meslinger i mange europeiske land. God vaksinasjonsdekning blant helsepersonell er derfor viktig for å unngå at du som ansatt smittes og risikerer å overføre viruset til sårbare pasienter. Immunitet mot meslinger er særlig viktig for helsepersonell som har kontakt med uvaksinerte eller immunsupprimerte, som f.eks. ansatte i akuttmottak eller på barneavdelinger.

Meslingvaksine er gratis og er et tilbud til alle ansatte i Oslo universitetssykehus. Om du er født før 1969, er du mest sannsynlig ikke vaksinert mot meslinger. Da bør du vaksineres om du ikke er sikker på at du har hatt sykdommen. Vaksine mot meslinger ble innført i 1969. Da ble det gitt bare én dose, og vaksinasjonsdekningen var dårlig i deler av landet. Vi vet også at to doser gir bedre langtidsbeskyttelse. Er du født de første årene etter 1969, kan du altså med fordel ta meslingvaksine. Er du født og oppvokst utenfor Norge bør du også vurderes for vaksinasjon hvis du ikke vet sikkert at du har hatt meslinger eller har dokumentasjon på at du er vaksinert.

Hvem trenger ikke vaksine?

De som er født før 1960 trenger ikke vaksine. Er du født etter 1960 og vet sikkert at du har hatt meslinger, er du immun mot sykdommen og trenger ikke vaksine. De som har fått to doser meslingvaksine eller er født etter 1982 og har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet har også god langtidsbeskyttelse og skal ikke vaksineres om igjen.

Usikker på om du er vaksinert?

Spør foreldre, sjekk gamle vaksinasjonskort eller gå inn i vaksinasjonsregisteret SYSVAK: https://helsenorge.no/vaksiner/mine-vaksiner

Hvis du ikke finner ut om du er vaksinert, er det lurt å ta en vaksinedose. Det gir ingen økt risiko for bivirkninger selv om man skulle ha hatt vært vaksinert mot eller ha gjennomgått en av sykdommene det vaksineres mot tidligere.

Les mer på Folkehelseinstituttet sine nettsider

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: