Ny avdeling for organdonasjon ved sykehuset

Det har blitt opprettet en egen avdeling for organdonasjon ved sykehuset. Den nye enheten vil sikre oppfølging, systematikk, opplæring og dokumentasjon i donasjonsarbeidet ved OUS.

Av Hedda Holth

Den nye enheten blir en egen avdeling på nivå 3 i Akuttklinikken.

Bilde av klinikkleder for Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), Øyvind Skraastad.
Klinikkleder for Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), Øyvind Skraastad.

– Tilgang på organer for transplantasjon i forhold til behovet nasjonalt viser en nedadgående trend. Det er tendens til økende ventelister for flere organer. De øvrige skandinaviske land og Storbritannia har høstet positive erfaringer med å benytte nye virkemidler kombinert med ressurstilgang for å møte disse utfordringene. Et av disse tiltakene er å etablere egne organisasjonsenheter for organdonasjon for å oppnå en høyere donasjonsrate i befolkningen, sier klinikkleder for Akuttklinikken, Øyvind Skraastad.

Avvik
Statens helsetilsyn foretok i 2017 et nasjonalt tilsyn med 26 donorsykehus. OUS fikk avvik fra tilsynet i november 2017 for sin håndtering av organdonasjonsvirksomheten. Helsetilsynet sier at «OUS ikke i tilstrekkelig grad har fulgt opp at donorsykehusaktiviteten er organisert slik at det går klart fram hvordan oppgaver, ansvar og myndighet er fordelt for alt involvert personell».

Forslaget om å opprette en egen formell organisatorisk enhet for organdonasjon i sykehuset inngår i svaret fra OUS til tilsynsmyndighetene. Det er også i tråd med de nevnte internasjonale erfaringer i donasjonsvirksomheten. Ved å etablere en egen organisasjonsenhet i OUS, sikres at ansvar, myndighet og oppgaver blir tydelig plassert. Videre vil enheten kunne ivareta og utvikle samarbeidet med nasjonal behandlingstjeneste for transplantasjon og organdonasjon, og følge opp de forpliktelser OUS har «for å sikre at potensielle donorer blir gitt mulighet for realisering av organdonasjon» (sitat fra Helsetilsynets rapport i kursiv).

Helsetilsynet understreker økt krav i forhold til dagens praksis til oppfølging, systematikk, opplæring og dokumentasjon i donasjonsarbeidet ved OUS. Den nye enheten vil sikre at dette blir fulgt opp, og dessuten bidra til å utvikle fremtidig strategi for donasjonsvirksomheten ved OUS. På denne måten vil OUS utvikle seg videre som sentral ressursfaktor for nasjonal organdonasjonsvirksomhet.

Vedtak
I midten av mars ble det fattet et formelt vedtak om å opprette avdelingen. Akuttklinikken vil ansette en nivå 3-leder for virksomheten i 50 % stilling.
– Vi vil forberede utviklingstiltak for virksomheten, deriblant å styrke det meget godt etablerte samarbeidet med transplantasjonsmiljøet og kollegene i intensivvirksomheten og forberede å etablere en gruppe av spesialiserte sykepleiere for organdonasjon i OUS, sier Skraastad.

De foreløpige tall for donasjon i Norge i første kvartal 2019 viser en oppgang i forhold til i 2018.
– Vi ser frem til å ta i bruk den nye avdelingen for å ivareta kvalitet, kapasitet og ansvar for donasjon i OUS på en best mulig måte.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: