Nytt opplæringsprogram – Møte med aggresjonsproblematikk (MAP)

Siden 2014 har det pågått et omfattende arbeid med å utarbeide et nytt opplæringsprogram for forebygging og håndtering av aggresjons- og voldsproblematikk. Prosjektet har fått navnet MAP (Møte med aggresjonsproblematikk).

Hensikten med prosjektet har vært å utarbeide en standardisert, kunnskapsbasert og kvalitetssikret opplæring av ansatte relatert til denne problematikken.

Et samarbeidsprosjekt
MAP har vært et samarbeidsprosjekt mellom det nasjonale kompetansenettverket for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri (SIFER-nettverket), de tre regionale sikkerhetsavdelingene, Helse Stavanger og Helse Fonna.

Målsetningen til MAP:
•Forebygge aggresjon og vold
•Forebygge på tidligst mulig nivå
•Ivareta gode relasjoner
•Redusere grad av utrygghet
•Unngå skader
•Redusere bruk av makt og tvang
•Læring

Tre pilotkurs

Den 21. og 22. mars arrangerte prosjektgruppen for MAP det siste av tre pilotkurs ved Regionalt kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri Helse Sør-Øst (KPS), i Klinikk PHA, på Gaustad. De to foregående kursene ble avholdt i Bergen og Trondheim. Hensikten var å få tilbakemeldinger på det faglige og pedagogiske innholdet i MAP.

De rundt 40 deltagerne var inviterte gjester som har relevant erfaring med tematikken. Helsedirektoratet var også representert.

På kurset siste dag fylte deltagerne ut et evalueringsskjema, som prosjektgruppen analyserer, for å kvalitetssikre og forbedre kurset.

-Det har vært gjort forsøk på å forene kompetansen på dette området i Norge i mange år. Nå er det gjort for første gang. MAP har ambisjon om å bli et nasjonalt opplæringsprogram. Helsedirektoratet var representert ved Martin Sjølie, som gav uttrykk for at han var svært fornøyd med produktet. Det neste steget er nasjonal utdanning av MAP instruktører. Instruktørene vil få fullstendig opplæring i MAP, som gjør dem sertifisert og i stand til å gjennomføre opplæring lokalt. Videre vil medlemmene i MAPs prosjektgruppe møtes jevnlig for å evaluere og revidere etter behov. Det er stadig ny kunnskap og nye erfaringer på dette området som MAP må ha oversikt over for å holde seg oppdatert og relevant, sier Gunnar Eidhammer. Han jobber som klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie/MSc ved KPS og har vært med på å etablere MAP i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: