Hvordan kan vi kommunisere bedre med pasientene?

Vi trenger helsekompetanse! Derfor har helse- og omsorgsminister Bent Høie lansert en ny strategi for å øke helsekompetanse i befolkningen 2019- 2023.

Helsekompetanse er blitt det offisielle norske begrepet for «health literacy». Det handler om menneskers evne til å forstå, vurdere og bruke helseinformasjon for å ta gode beslutninger om egen helse.

bilde helsekompetanse-strategiHøie fremhevet at målet med strategien er både å øke helsekompetanse i befolkningen og å tilpasse kommunikasjonen i helse- og omsorgstjenesten til brukernes helsekompetanse og forutsetninger for å forstå helseinformasjon.

Du kan lese om den nye strategien her.

Lav helsekompetanse har økonomiske og helsemessige konsekvenser

En amerikansk studie har beregnet at lav helsekompetanse i befolkningen kan øke helseutgiftene med 3-5 prosent av det totale nasjonale helsebudsjettet. Dette kan være kostbart for sykehuset, men aller viktigst: lav helsekompetanse kan få enorme helsekonsekvenser for den enkelte pasient. Lav helsekompetanse er forbundet med dårligere helse og svakere oppfølging av egen sykdom, større sykdomsforekomst og hyppigere innleggelse. Derfor er det viktig med kunnskap og bevissthet rundt helsekompetanse på sykehuset, samt hvordan vi kan kommunisere bedre med pasienter og pårørende for å sikre forståelse og bidra til økt helsekompetanse hos dem.

Likeverdige helsetjenester

Rådgivere på OUS innen Likeverdige helsetjenester tilbyr internundervisning om helsekompetanse og god helsekommunikasjon. De gir også råd og veiledning til avdelinger som ønsker å forbedre og eventuelt oversette pasientinformasjon.

– Vi venter spent på eventuelle oppdrag som kan komme i kjølvannet av strategien, samtidig som vi allerede er godt i gang med relevante tiltak, sier Camilla Holt Hasle, fagansvarlig for likeverdige helsetjenester og mangfold ved OUS.

Hasle er veldig fornøyd med den nye strategien som peker på det som er så viktig på sykehuset: å sørge for at pasienter forstår oss og har kompetanse til å gjøre det beste for sin egen helse.

– Vi er også veldig stolt over at vårt arbeid med likeverdige helsetjenester ble trukket frem som et godt eksempel i strategien. De fremhevet hvordan vi jobber strategisk for å sørge for at likeverd går som en rød tråd gjennom hele pasientforløpet, og det er noe vi ønsker å fortsette med, sier Hasle (nr.fire fra venstre på bildet).

likeverdsgjengen
Her ser du bildet av «likeverdsgjengen»: rådgiver på Tolkesentralen Tetyana Tkachenko, rådgiver Ingrid Vassli Flateby, prosjektleder «Flerkulturell doula» Marit Stene Severinsen, fagansvarlig/spesialrådgiver Camilla Holt Hasle og rådgiver Lixian Cheng

I tillegg til opplæring av helsepersonell i god helsekommunikasjon og samtaleteknikk, varsler strategien om flere områder som spesialisthelsetjenesten må jobbe videre med i de kommende årene. Disse inkluderer klart språk i pasientinnkallinger, kontinuerlig forbedring av tolketjenester, samvalg og pasient- og pårørendeopplæring.

Lixian
Rådgivere innen Likeverdige helsetjenester tilbyr internundervisning om helsekompetanse og god helsekommunikasjon. Her fra et frokostmøte i mars.

Ønsker din avdeling undervisning på helsekompetanse eller annen bistand?

Ta kontakt med rådgivere innen Likeverdige helsetjenester

Fagansvarlig/spesialrådgiver: Camilla Holt Hasle
Telefon: 92614236
E-post: camhas@ous-hf.no

Rådgiver: Maja Garnaas Kielland
Telefon: 41908341
E-post: majkie@ous-hf.no

Rådgiver: Ingrid Vassli Flateby
Telefon: 47623172
E-post: invass@ous-hf.no

Rådgiver: Lixian Cheng
Telefon: 96741030
E-post: lixche@ous-hf.no

Prosjektleder «Flerkulturell doula»: Marit Stene Severinsen
Tlf: 99564277
Epost: mseverin@ous-hf.no

Seksjonsleder Tolkesentralen: Eirik Eide
E-post: eireid@ous-hf.no

Rådgiver Tolkesentralen: Tetyana Tkachenko
Telefon: 90058438
E-post: tettka@ous-hf.no

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: