Arbeidsmiljøprisen 2019 tildelt Akuttmottakene på Ullevål og Rikshospitalet

Gry Paulsen, Linda Vinje, Jens Holmberg, Diana Solms og deres leder Inger Larsen mottok den gjeve prisen på vegne av Akuttmottakene.

Prisvinnere-med-Sølvi.jpg

– Det er femte gang Arbeidsmiljøuken  arrangeres på OUS og fjerde gang Arbeidsmiljøprisen deles ut på sykehuset. Dette er viktig fordi det som regel er lettere å få satt av ressurser til opplæring i teknisk utstyr og data enn til å jobbe med arbeidsmiljø, holdningsendring og lederopplæring, sa Sølvi Andersen, direktør Stab fag, pasientsikkerhet og samhandling. Vi vi hedre de som går foran og viser vei!

Begrunnelse

Arbeidsmiljøprisen ved Oslo universitetssykehus 2019 tildeles Akuttmottaket. Prisen tildeles med bakgrunn i avdelingens mangeårige og systematiske arbeid med forebygging av vold- og trusselsituasjoner. Avdelingen har systematisk arbeidet med kompetanseheving gjennom undervisning, øvelser, e-læring, forbedring av rutiner og fysiske sikkerhetstiltak.

– Det har vært viktig for oss med risikokartlegging og tiltak. Vi har i tillegg økt kunnskapen om hvordan kommunisere for å unngå at en situasjon eskalerer. Vi har åpne dører i mottak så risikoen for at situasjoner kan oppstå er tilstede. Nå har vi fått kameraer og bedre oversikt over lokalene, sa avdelingsleder Inger Karsen i takketalen.

Arbeidsmiljøprisen-2019.jpg
På bildet fra venstre: Gry Paulsen, seksjonsleder Rikshospitalet, Linda Vinje, seksjonsleder kontor, Jens Holmberg, seksjonsleder Ullevål, Diana Solms, klinikkvernombud og Inger Karlsen, avdelingsleder.

Nominasjonen ble sendt av klinikkhovedvernombud AKU Agnethe Østlie med følgende begrunnelse:

Klinikkverneombud ved Akuttklinikken i Oslo universitetssykehus ønsker å melde inn Akuttmottaket på Ullevål ledet av Jens Holmberg og Akuttmottaket på Rikshospitalet ledet av Gry Paulsen samt deres overordnede Inger Larsen. Jeg ønsker også å trekke fram Diana Solms, som er i permisjon, for hennes bistand som klinikkhovedverneombud i dette arbeidet.

Jeg mener de har fortjent prisen for sitt systematiske arbeid for håndtering av de ansattes arbeidsmiljø med tanke på vold og trussel situasjoner de møter i hverdagen.

Arbeidet begynte for 5 år siden med en risikokartlegging og handlingsplan på hva som skal til for at de ansatte både føler seg trygge og vet hva de skal gjøre dersom en situasjon oppstår. Utgangspunktet for dette var flere hms avvik rundt tematikken.

Arbeidet de gjorde resulterte i en handlingsplan. For å få gjennomført tiltakene i planen ble alle nivåer i OUS involvert. Blant annet OUS sin sikkerhetssjef, alle ledernivåer, klinikkens AMU og OUS sitt sentrale AMU, vernetjenesten og tillitsvalgte. Her er noen av tiltakene:

Lokalet de ansatte jobber i ble utrustet med kameraovervåkning for å ha en bedre oversikt over hele arealet til en hver tid.

Kortadgang for alle ansatte som skal ha tilgang har blitt iverksatt.

Undervisning på hvordan kommunisere i vold- og trusselsituasjoner og hvordan lese pasient og eller pårørende og se etter faresignaler er gjennomført og har blitt repetert.

Lokale øvelser hvor senarioer blir gjennomspilt med en gjennomgang av fakta i etterkant på hva som gikk bra og hva som ikke gikk bra er etablert.

Eksisterende prosedyrer har blitt gjort kjent. Disse omhandler blant annet hvor de ansatte skal henvende seg, hva skal meldes hvor og ikke minst hva skal politianmeldes.

OUS sin sikkerhetssjef har hatt møte med politiet for å komme til en enighet om når de skal, uten at vi har bedt om det, komme til oss. Dette gjelder for gjengsoppgjør hvor vi får pasienter. All er faring viser at vi får mange pårørende og ikke sjelden fra begge sider. Det er en utfordring våre ansatte ikke kan og skal håndtere.

Det er etablert et E-læringsprogram som er implementert ila våren 2019. Programmet går ut på blant annet; hvordan leser jeg en pasient/pårørende? Hvordan forholder jeg meg i visse situasjoner? Når trekker jeg meg? Og hvor får jeg hjelp? Dette er tilgjengelig for alle som er ansatt i OUS siden dette ikke kun er et relevant tema for Akuttmottakene.

Dette til sammen har resultert i at ansatte føler seg bedre rustet for en eventuell vold og trussel situasjon.

Det som står igjen er en overfallsalarm til alle ansatte.

Temaet er neppe bare aktuelt for akuttmottaket Ullevål, selv om de har jobbet veldig systematisk og målrettet med å forbedre både kunnskapen hos de ansatte samt rustet opp lokalene rundt dem. Alle kan lære av dette arbeidet og dermed øke bevisstheten rundt temaet i andre seksjoner og klinikker. Jeg mener nettopp derfor at Akuttmottakene i OUS fortjener årets arbeidsmiljøpris.

Følgende kandidater var nominert til prisen:

 • Gynekologisk poliklinikk på Radiumhospitalet
 • Akuttmottakene i AKU
 • Randi Haugen, Tone Basso og Ferizat Izaki
 • Nina Sofie Høyesveen
 • Thomas Renngård
 • Håvard Stenbekk Giltvedt
 • Legeseksjonen ved AGK Ullevål (gastrokirurgi)
 • Tone Snare Berge
 • Marit Rapp
 • Alle operasjonssykepleierne på Thorax operasjons avd TKAO3 Ullevål
 • Ellen Hovind
 • Anne Marie Siebke Trøseid
 • Rikshospitalets kor
 • Marit Sagmoen Skaug
 • Kjersti Gulbrandsen
 • Avd A3, Gynekologisk avdeling/sengepost på Radiumhospitalet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: