Årets 17. mai ble en milepæl for samvirke mellom nødetater og kommuner. Det nyetablerte «Operasjonssenter for samvirke og beredskap» (OPSAM) gjennomførte sin første test av det som skal bli et fremtidig konsept for tverrsektorielt samvirke, krisehåndtering og beredskap.
Etter 22. juli konkluderte Gjørv-kommisjonen bl.a. med at ressursene ikke fant hverandre. I OPSAM gjør de det, forteller beredskapsleder Bjørn Bjelland i prehospital klinikk.
Prosjektet omfatter kommunene Asker, Bærum og Oslo, Oslo politidistrikt, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus. Sammen har de inngått et formalisert samarbeid for å sikre god, fremtidig samhandling mellom ulike offentlige etater, til beste for befolkningen.

Fra Oslo universitetssykehus sin side har Bjelland deltatt i arbeidsgruppens prosjektutvikling, mens administrerende direktør Bjørn Erikstein og beredskapssjef Rune Rimstad har sittet i styringsgruppen.
Fremover vil prehospital klinikk utvikle et konsept for OPSAM-operatører som sikrer at OUS’ funksjon i OPSAM blir best mulig. Dette kommer vi nærmere tilbake til utover året.
Konkret ønsker OPSAM å oppnå følgende:
- Effektiv bruk av samfunnets ressurser
- Øke tempo i tverrsektorielle beslutninger
- Mulighet for kriseledelse i sanntid ved hendelser
- Samlet ressursoversikt – mulighet for «minuttoperativ» bruk av relevante og komplementære ressurser
- Umiddelbare og tverrgående inngangsverdier ved hendelser som krever det
- Bedre samhandling mellom nødmeldingstjenestene og kommunene
- Forbedre varslingslinjene mellom aktørene
– Her er det bare å følge med på en spennende utvikling, sier Bjelland.
Legg igjen en kommentar