Nå sendes journaldokumenter elektronisk mellom helseforetak

Journaldokumenter kan nå sendes elektronisk mellom Oslo universitetssykehus og de fleste helseforetakene i Helse Sør-Øst. Dermed er papirkopien avviklet.

Hilde-Myhren-2-800px
Fagdirektør medisin og systemeier for kliniske IKT-systemer i OUS.

– Ved å kutte papir sparer både avsender og mottaker tid. I tillegg reduserer vi papirbruk og utgifter til porto, sier Hilde Myhren, fagdirektør medisin og systemeier for kliniske IKT-systemer i OUS.

Fra 23. mai har alle helseforetakene i Helse Sør-Øst, bortsett fra Akershus universitetssykehus, innført løsningen i DIPS som gjør det mulig å sende journaldokumenter elektronisk til OUS.  Løsningen omfatter også Betanien Hospital og Revmatismesykehuset. Elektroniske journaldokumenter som sendes motsatt vei, fra OUS til de andre helseforetakene, er innført tidligere.

Raskere svartid og bedre pasientsikkerhet

Det er mange pasienter som overflyttes mellom sykehusene i regionen. Mange får spesialistbehandling på OUS og oppfølging på lokalsykehuset, og noen blir behandlet på et annet sykehus enn de sogner til gjennom «Fritt behandlingsvalg». Det sendes derfor en god del epikriser og andre journaldokumenter mellom helseforetakene.

– Elektronisk utveksling av dokumenter mellom helseforetak gir to til tre dager raskere svartid. Dermed kan pasienten få raskere oppfølging, noe som kan virke positiv inn både på pasienttilfredshet og pasientsikkerhet. Dessuten får vi kvittet oss med mye papir, sier Myhren.

Løsningen gir også enklere arbeidsprosesser og er tidsbesparende for mottakende helseforetak, fordi dokumentene ikke lenger må skannes inn.

Slutter med papirkopi

Frem til nå har sykehusene, i tillegg til det elektroniske dokumentet, også sendt en papirkopi med posten. Med løsningen som nå er innført vil mottaker få en PDF-visning i DIPS med korrekt formatering av tekst og tabeller, i tillegg til visningen man har hatt tidligere. Det er derfor ikke lenger behov for å støtte seg på papirkopien.

PDF-vedlegget vil foreløpig kun sendes til helseforetak i Helse Sør-Øst, ikke til fastleger og spesialister.

Henvisninger

Det arbeides også med innføring av et nytt edi-dokument, «Henvisning ekstern instans (edi)», som skal sikre at rettighetsdatoer følger med. Dette dokumentet skal brukes til henvisning mellom helseforetak. Det nye dokumentet er allerede tatt i bruk som pilot i noen helseforetak og skal etter planen være på plass i OUS før sommeren.

Les mer om det regionale arbeidet med elektronisk kommunikasjon mellom helseforetak i regionen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: