De er «limet» i pakkeforløpene

Forløpskoordinatorene er selve «limet» i pakkeforløpene. De er både pasientens høyre hånd underveis i forløpet og de som sørger for god logistikk og riktig registrering i journalsystemet slik at sykehuset kan rapportere på normerte forløpstider.

Det er innført 28 pakkeforløp for kreft ved OUS som blir koordinert av over 50 forløpskoordinatorer. Jobben deres er blant annet å sørge for at pasientene som inngår i pakkeforløpene får god informasjon og oppfølging. En forløpskoordinator kan ha mer enn 100 pasienter som til enhver tid skal følges opp, også på tvers av avdelinger og klinikker.

Kjernen i pasientomsorgen

Mandag 3. juni var det kurs for forløpskoordinatorer og kontorpersonell med hel- eller deloppgaver for pasienter i pakkeforløp kreft. I løpet av et nesten fulltegnet tre-timers kurs, fikk de lære blant annet om koordinatorrollen, forløpsindikatorer, koding og bruk av DIPS Arena.

Kurs_pakkeforløp_2-(2)
Forløpskoordinatorer for pakkeforløp kreft var samlet til kurs mandag 3. juni.

– Dere er selve kjernen i pasientomsorgen. Hovedprinsippet er at forløpskoordinator skal være tilgjengelig og hjelpe de pasientene som trenger det underveis i forløpet, sa kursholder Lise Kristin Knutsen fra Avdeling for kliniske systemer i OUS. Hun har selv lang erfaring som forløpskoordinator fra Gastromedisinsk avdeling.

Kurstilbudet er et ledd i arbeidet som nå pågår for å bedre forløpstidene for kreft i OUS. Analyser har blant annet avdekket at mange forløpskoordinatorer ønsker mer kunnskap om pakkeforløp og egen rolle, og ikke minst å kunne utveksle erfaringer.  Mange koordinatorer opplever egen rolle som uklar og litt ensom. Som et resultat av tilbakemeldingene er det derfor også opprettet et forum for forløpskoordinatorer som skal møtes på fast basis.

Nyttig å møte andre koordinatorer

Trine Braathen er sykepleier og har siden august i fjor vært forløpskoordinator for pakkeforløp prostata på Urologisk avdeling på Aker sykehus. Hun er veldig glad for at det nå tilbys kurs.

– Jeg jobber i DIPS Arna som er et veldig godt og tidsbesparende verktøy for oss koordinatorer.  Mest tid går med til koordinering av timeavtaler og pasientoppfølging på telefon. Jeg skulle gjerne hatt mer direkte pasientkontakt, men tiden strekker ikke til, sier Braathen.

– Vi sitter litt isolert i hvert vårt forløp, så det er nyttig med erfaringsutveksling og deling av tips og råd, særlig i Dips Arena. Vi har stort sett de samme utfordringene alle sammen og opplever nok at kjennskapen til vår rolle ute i klinikkene er lav og at pakkeforløpene kunne hatt større fokus.

En telefon gir trygget

Christine Ruud har vært forløpskoordinator for pakkeforløp lungekreft på Kreftsenteret på Ullevål i ett og et halvt år og meldte seg på kurs både for å få litt oppfriskning og for nettverksbygging.

– Min viktigste oppgave er å være tilgjengelig for pasientene og å følge dem opp. Jeg skal ha oversikt over pasientforløpene og passe på at alle undersøkelser gjøres til riktig tid. Riktig koding av forløpstider i sanntid er også en viktig oppgave, sier Ruud.

Kurs_pakkeforløp_1
Trine Braathen, forløpskoordinator for pakkeforløp prostata (t.v.) og Christine Ruud, forløpskoordinator for pakkeforløp lungekreft.

En kort telefon til pasienten før hun eller han skal inn på sykehuset er så viktig!

– Selv om mange har fått informasjon på lokalsykehuset er det mange som vet lite om hva som venter dem og som setter veldig stor pris på informasjon. De får en ro når de vet hva som skal skje, legger Ruud til.

Hun mener mye fungerer bra i pakkeforløpene, men at sprengt kapasitet på enkelte undersøkelser gjør at det er vanskelig å nå forløpsfristene.

«Bærer» pakkeforløpene

Kjell Magne Tveit, fagdirektør og leder av ressursgruppen for pakkeforløp kreft, sier kompetanseutvikling er et helt sentralt ledd i arbeidet med å bedre pakkeforløpene i OUS.

Kjell-Magne-Tveit-800px
Kjell Magne Tveit

– Det er forløpskoordinatorene som «bærer» pakkeforløpene. Derfor er det så viktig at rollen er tydelig i klinikkene og at koordinatorene får nødvendig påfyll og kompetanse til å ivareta rollen. Til syvende og sist er jobben som forløpskoordinatorene gjør helt avgjørende for at vi skal få til gode pakkeforløp innenfor de normerte forløpstidene, sier Tveit.

Det arrangeres nytt kurs for forløpskoordinatorer 14. juni med påfølgende workshop tirsdag 18. juni. Meld deg på i Læringsportalen.

Les funksjonsbeskrivelse for forløpskoordinator kreft

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: