Om viktigheten av veiledende behandlingsplaner

Ved Medisinsk klinikk setter de klinisk dokumentasjon sykepleie høyt på agendaen. Hele Oslo universitetssykehus har fokus på dette for tiden. Og det viser seg å gi resultater.

– Strukturert dokumentasjon har kommet for å bli, sier Ida Steen, og legger til – Derfor er det viktig at vi får gode, kunnskapsbaserte veiledende behandlingsplaner.

Veiledende behandlingsplaner er kunnskapsbaserte veiledere for sykepleiere. De er utarbeidet av sykepleiere med erfaring og kompetanse på en diagnose eller pasientgruppe til bruk av alle som kommer borti dem i sin arbeidshverdag.

Ida
Ida Steen er en av ildsjelene på KDS ved Oslo universitetssykehus

Ida Steen fra medisinsk klinikk har i lys av både sin rolle som KDS-koordinator (klinisk dokumentasjon sykepleie) og sin rolle som fagutviklingssykepleier jobbet lenge og vel med veiledende behandlingsplaner. Og med strukturert klinisk dokumentasjon. Kanskje ikke de mest iøynefallende temaene i dette langstrakte sykehuset. Desto viktigere er det å snakke om dem.

Strukturert dokumentasjon og veiledende behandlingsplaner

Når Ida snakker om strukturert dokumentasjon i denne sammenhengen så sikter hun til bruken av felles kodeterminologi, altså å bruke felles språk og begreper i journal. Det er viktig for å kunne høste og gjenbruke data, ta ut rapporter og danne grunnlag til forskning. Det er sånne ting som kalles Big Data.

Felles kodeterminologi er med på å gi oss en strukturert journal. Derfor er det viktig at den brukes også i behandlingsplanene.

gruppe.jpg
Gjengen fra Medisinsk klinikk er fra venstre Marte Aune Bjørnerås , Marie Bjørnstad Gjessing, Ida Synnøve Steen, Katrine Øksdal, Lisbeth Onsum Vestheim, Ida Sofie Aagesen Røed, Anja Sørensen

– Vi starter med å sette ned en arbeidsgruppe av sykepleiere med god kjennskap til problemstillingen. Så får vi bistand fra Medisinsk Bibliotek med innhenting av litteratur. Vi setter sammen grunnlaget fra forskning, erfaring og brukerpreferanser og får en kunnskapsbasert veiledende plan som alle kan bruke, sier Steen.

– Det er moro å få brukt spisskompetansen min. Og at produktet vi lager blir tilgjengelig for alle, det er jo litt gøy da. Jeg håper virkelig det kommer til nytte, sier Ida Sofie Aagensen Roed.

Sykepleierne i Medisinsk klinikk har de siste månedene fått kunnskapsbasert fire veiledningsplaner og revidert seks. Og det er ikke gjort i en håndsrekning.

En stor jobb

Hemmeligheten bak Medisinsk klinikks suksess med denne oppgaven ligger kanskje dels i hvordan arbeidet er organisert i klinikken.

– Vi er veldig fornøyde med forankringa i og støtten vi får fra ledelsen. At jeg er trukket inn i stab for å jobbe konkret med klinisk dokumentasjon sykepleie er et tydelig signal på en intensjon om å prioritere dette arbeidet. Og det gjør det lettere å løfte det på dagsorden, sier Steen.

Marianne og T
Marianne Thorbjørnsen og Trine Stavseth

 

– Vi ser hvor viktig det er at klinikken har fokus på klinisk dokumentasjon sykepleie for implementeringa. Medisinsk klinikk har vært flinke til akkurat det. De veiledende behandlingsplanene er viktig for at sykepleierne skal dokumentere strukturert. De vil føre til at når OUS får en strukturert journal så vil det gå mindre tid til dokumentasjon. Pasientens behandlingsplan er viktig for kontinuitet i pleien til pasienten, og fører til at viktige tiltak og mål for pasienten ikke forsvinner i masse tekst, men følger pasienten, sier Marianne Thorbjørnsen, spesialrådgiver i Stab fag, pasientsikkerhet og samhandling.

I Medisinsk klinikk har sykepleiere fra samtlige avdelinger som har sengeposter deltatt i arbeid med utarbeidelsen av veiledende behandlingsplaner.

Nytt kodeverk, kompetanseheving, spisskompetanse

– Vi jobber med kompetanseheving på klinisk dokumentasjon sykepleie i hele sykehuset, ikke bare i Medisinsk klinikk. Blant annet deltar OUS i samarbeid om ICNP (International Classification of Nursing Practice), som er kodeverket eHelsedirektoratet har vedtatt at skal brukes av sykepleiere i Norge, kan Marianne Thorbjørnsen fortelle.

I Oslo universitetssykehus har vi alt startet med å innføre ICNP i veiledende behandlingsplaner når vi ikke har gode terminologier i det kodeverket som brukes per i dag. 78% av de veiledende behandlingsplanene som er revidert eller nye fra 2018 til dag inneholder ICNP.

ICNP gardemoen
Kodeknekkere: Kristin Granseth (KRE), Cecilie Siegwarth (PHA), Trine Stavseth (AKS) Malena Høyvik (AKS), Ida Steen (MED) og Sissel Paulsen (KIT).

Sykepleierne som har jobbet med dette i Medisinsk klinikk synes arbeidet har vært givende og morsomt å holde på med.

– Det er motiverende å holde på med noe som kan bidra til økt pasientsikkerhet. Jeg synes det er spesielt positivt og viktig at brukermedvirkning, veiledning og undervisning er med i mange veiledende planer nå. Egenmestring og pasientmedvirkning er i fokus. Disse er relevante og helsefremmende tiltak, sier Liv Anne Wiik, sykepleier, indremedisin.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: