Nordens største forskningssenter for benmargskreft er åpnet på Ullevål

Fredag 7. juni åpnet Nordens største forskningssenter for benmargskreft i nye lokaler i bygg 20 på Ullevål. Oslo myelomatosesenter har fram til nå vært spredt på flere steder i Oslo universitetssykehus(OUS), fortrinnsvis på Rikshospitalet. Nå er virksomheten samlet under samme tak.

Oslo myelomatosesenter (OMS) er størst i Norden
Senteret er Nordens største og inkluderte 98 pasienter i studier i fjor, og har til nå i år inkludert 58 pasienter. Til sammenligning inkluderer et lignende senter i Stockholm rundt 70 pasienter i året.

– Det begynte på Rikshospitalet med en sykepleier og meg som faglig ansvarlig for OMS, forteller Fredrik Schjesvold.

– I dag er vi til sammen 10 studiesykepleiere, fem sekretærer og en studiepoliklinikk som er åpen fra mandag til fredag. Senteret har nå 10 studier som er åpne for rekruttering. Oslo myelomatosesenter har som mål at hver pasient skal være inkludert i en studie, legger Schjesvold til.
CAR-T
Etter sommeren starter senteret også en CAR-T-studie, som i disse dager er godkjent av Statens legemiddelverk og hvor søknaden nå ligger hos REK.

– Studien er global og skal inkludere rundt 300 pasienter. Vi regner med at vi kan inkludere cirka én pasient i måneden i Norge; I motsetning til vanlige studier må man i denne vente på en åpning, en «slot», før vi kan inkludere pasienter. Vi håper på å kunne inkludere åtte-ni pasienter totalt. Studien utføres slik at kontrollgruppen vil få en av tre ulike trippelkombinasjoner med legemidler, legger Schjesvold til.

– Det er faktisk slik at kontrollgruppen vil få en bedre behandling enn vi har adgang til å gi her til lands. To av de tre behandlingene vi kan velge mellom er ikke godkjent i Norge, og sannsynligvis er dette en bedre behandling, forteller Schjesvold.

– Dette er en mer avansert form for immunterapi der antistoffet gjenkjenner et mål på begge sider av molekylet – kreftceller på den ene siden og immuncellene på den andre, og får immuncellene til aktivere seg. Behandlingen virker ekstremt lovende, sier Schjesvold.
Seksjonsleder Eva Marie Jacobsen har ledet flytteprosjektet frem til innflyttingen og er glad for at senteret nå er samlet i fine og lyse lokaler i bygg 20 på Ullevål.

– Etter en krevende sluttinnspurt med mange involverte, spesielt de siste ukene, så er vi endelig samlet i et flott bygg som vil kunne ivareta både pasienter og ansatte på en god måte, sier Jacobsen.

– For Kreftklinikken er dette en merkedag, sier klinikkleder Sigbjørn Smeland. OMS er blitt et fyrtårn innen forskningen i OUS og har bidratt til at viktige medisiner kommer tidlig frem til pasientene våre, legger han til.

Avdelingsleder Geir Tjønnfjord i Avdeling for blodsykdommer berømmer Jacobsen og de involverte for det arbeidet som er lagt ned i forkant slik at arealer, ansatte og utstyr er på plass når første pasient møter opp etter pinsehelgen.

– Dette vil utvilsomt kunne bidra til å nå målet vårt om at Oslo myelomatosesenter skal inkludere hver eneste pasient i en studie legger Tjønnfjord til.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: