Aktivitetsmedisin til din pasient!

(På bildet: Merete Holen Rimstad og Toril Moe, spesialrådgivere i Forsknings- og utviklingsavdelingen)

Onsdag 5. juni deltok 30 aktive og engasjerte ansatte ved OUS på kurset Aktivitetsmedisin til din pasient.

Terje Halvorsen, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering og Eivind Meland, allmennlege, professor emeritus ved Faggruppe for allmennmedisin, begge tilknyttet Exercise is medicine, foreleste og ledet gruppearbeid rundt tema Helseeffekter ved fysisk aktivitet.

Deltakerne hadde tverrfaglig bakgrunn fra 10 ulike yrkesgrupper i klinikk psykisk helse og avhengighet.

Halvorsen tok for seg ulike begrep og norske og nordiske anbefalinger knyttet til fysisk aktivitet. 30 % av befolkningen tilfredsstiller anbefalingene som i følge forskningen gir helseeffekt. Individer i dårlig fysisk form har økt risiko for å utvikle hjerte– og karsykdom, hypertensjon, høyt kolesterol, diabetes, overvekt, benskjørhet og depresjon. I tillegg har de tre –fire ganger høyere risiko for økt dødelighet generelt og for sykdom og dødelighet blant kreftpasienter.

Tilpasset trening er en viktig behandlingsform
I følge Halvorsen er det få kontraindikasjoner ved å være i regelmessig fysisk aktivitet. I forhold til de fleste sykdommer og skader, er tilpasset trening den viktigste behandlingsformen. Samlestudier om depresjon viser at fysisk aktivitet har god effekt og bedre enn medisiner alene. I tillegg viser forskning at fysisk aktivitet kan forebygge angstanfall og er like effektivt som samtaleterapi. Interessant er det også at noen medisiner synes å ha bedre effekt i kombinasjon med fysisk aktivitet.

En stor utfordring er å få de 70 % inaktive i gang med trening og endring av livsstil. Meland tok for seg livsstilsarbeid og hvordan motivasjonssamtaler kan gjennomføres i praksis. Målsetningen var å øke forståelsen for endringsprosesser og bevisstgjøre en ubetinget respekt for individet. Samtalen må i følge Meland legges på et spor som er individualisert og relevant i forhold til pasienten.

Endringsprosesser
Videre presenterte Meland Prochaska og DiClementes teori om endringsprosesser og gikk i detalj inn på de ulike endringsstadiene. Teorien er hentet fra humanistisk psykologi der blant annet Carl Rogers var pioner.
Deltakerne på kurset fikk prøvd seg både som pasient, behandler og observatør og var innom de fire sentrale fasene eller prosessene knyttet til MI-samtalen:

– Samarbeid, gjensidig respekt (engage)
– Planlagt adferd, sette betingelser (fokus)
– Frembringe pasientens egne motiver (evoke)
– Konkrete planer (plan)

Det er et krav at det må være fremdrift på alle nivåer, og en forutsetningen for en hver samtale er at det i bunnen finnes en grunnmur (en positiv og tillitsvekkende relasjon). Et mål er å få til endringssnakk gjennom å holde fokus, vise nysgjerrighet, stille åpne spørsmål og sette seg inn i pasientens situasjon, ønsker, interesser og behov. Teknikker og begrep som forståelsesempati, dobbeltsidig refleksjon og skalering ble berørt. Selvbestemmelsesteorien med fokus på autonomi, tilhørighet og kunnskap og styring av samtalen mot en eventuell endring, ble trukket frem.

Modellen SMART
Når en beslutning om endring er tatt, kan modellen SMART være en mulig struktur for å forme en forpliktelse og en videre planlegging. I denne prosessen er det nyttig å kjenne til aktuelle lokale tilbud og muligheter innen fysisk aktivitet og trening som fortrinnsvis finnes i pasientens nærområde (oversikt over fysisk aktivitetstilbud i Oslo og Omegn).

Begge foreleserne hadde en god og åpen dialog med deltakerne og delte kunnskap, gode teknikker og verktøy som kan være anvendelige i klinisk praksis uavhengig av yrkesbakgrunn.

Skjermbilde bibliotek4
Bibliotektjenesten ved Ellen Bjørnstad og Eldbjørg Marie Nåheim Eien bidro med en oppdatert og innholdsrik stand med bøker, hefter og artikler innen temaene fysisk aktivitet, psykisk helse og motivasjon/motiverende intervju. Utvalget av litteratur viste at bibliotekene våre kan surfe interesserte ansatte med aktuelt stoff innen tema! 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: